Linkovi

Ukrajina će "vrlo brzo" dobiti avione F-16, ali mnogo pomoći stiže kasno, kaže ministar odbrane


Avion F-16
Avion F-16

Ukrajina će "vrlo brzo" dobiti prvo isporuku borbenih aviona F-16, ali oko polovina njene očajnički potrebne strane vojne pomoći stiže kasno, rekao je kijevski ministar odbrane.

Rustem Umerov, 42, rekao je Reutersu u intervjuu u Kijevu kasno u ponedjeljak da Rusija raspoređuje više ljudstva i opreme na frontu.

Kijevske snage su uspjele stabilizirati novi front u sjeveroistočnoj oblasti Harkova gdje je Rusija napala ranije ovog mjeseca. Ali Umerov je rekao da se Moskva priprema za novi napad.

"Njihov cilj je da otvore novi front na sjeveru kako bi počeli koristiti svu svoju ljudsku snagu, vatrenu moć protiv nas, oni nastavljaju sa svojim ciljem da unište naciju", rekao je.

"Držimo se, ali naravno da nam treba više oružja, trebaju nam rakete dugog dometa, da im ne dozvolimo da uđu u našu državu."

Rekao je da je Ukrajina zahvalna na vojnoj pomoći i oružju koje su joj dostavili njeni partneri, ali da je samo polovina obećanih isporuka stigla na vrijeme. Svako kašnjenje koristilo je mnogo većem i bolje opremljenom neprijatelju Ukrajine, s linijom fronta koja se proteže 1.200 kilometara.

Mobilizacija ključna za Ukrajinu

Čak i prije nego što su ruske snage ovog mjeseca prešle u sjeverni dio regije Harkov, zauzimajući pogranična sela i prisiljavajući hiljade civila da pobjegnu, one su mjesecima polako napredovale u istočnoj oblasti Donjecka.

"Vrijeme je presudno i, da bismo odbili napade, moramo imati [isporuke] na vrijeme," rekao je Umerov.

Ukrajina se također borila da regrutuje broj vojnika koji joj je potreban za popunu i rotaciju umornih i iscrpljenih vojnika, od kojih se neki bore od februara 2022. Novi zakon o mobilizaciji stupio je na snagu prošle sedmice.

Umerov je rekao da je do 1,2 miliona muškaraca ažuriralo svoju vojnu evidenciju putem interneta, kako zakon nalaže, ali nije rekao koliko vlada želi ili misli da će moći da pozove.

Vojni analitičari procjenjuju broj ukrajinskog odbrambenog osoblja, uključujući sigurnost i provođenje zakona, na više od milion.

Ministar je rekao da Rusija ima oko 500.000 vojnika u Ukrajini i blizu njenih granica i da se sprema dodati još 200.000-300.000.

Umerov je ponovio da je Kijev odlučan da oslobodi svu svoju teritoriju do svojih međunarodno priznatih granica iz 1991. godine, uključujući Krim.

Ali glavni vojni cilj u narednim mjesecima bi bio da zadrži svoje odbrambene linije i potisne neprijatelja uz jačanje ukrajinskih vojnih sposobnosti u zraku, na moru i na kopnu.

Rekao je da očekuje da će borbeni avioni F-16 biti isporučeni "nadamo se vrlo, vrlo brzo".

Upitan koliko Kijev očekuje aviona, on je na engleskom rekao: "Treba nam onoliko koliko možemo dobiti."

"U ovoj fazi, fokusirani smo na obuku našeg osoblja... pilota, fokusirani smo na infrastrukturu, fokusirani smo na dovođenje operativnih i timova za održavanje i radimo na modernizaciji ili uvođenju više platformi."

Kazao je da Ukrajina također nastavlja pojačavati vlastitu proizvodnju oružja i dronova, kao i svoje mogućnosti elektronskog ratovanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG