Linkovi

Ukrajinske žene vježbaju čišćenje minskih polja


Anastasiia Minchukova lays a mine detector during a training session for a group of Ukrainian female emergency services personnel for specialist training in explosive ordnance disposal and survey training in the western Kosovo city of Peja, April 25, 2022.
Anastasiia Minchukova lays a mine detector during a training session for a group of Ukrainian female emergency services personnel for specialist training in explosive ordnance disposal and survey training in the western Kosovo city of Peja, April 25, 2022.

Naučiti identificirati i deaktivirati eksploziv je nešto što Anastasiia Minchukova nikada nije mislila da će morati raditi kao profesorica engleskog jezika u Ukrajini.

Ipak, tamo je nosila štit za lice, naoružana detektorom nagaznih mina i upustila se u polje prošarano upozorenjima na opasnost.

Ruski rat u Ukrajini odveo je Minčukovu (20) i pet drugih žena na Kosovo, gdje pohađaju praktični tečaj čišćenja mina i drugih opasnosti koje bi mogle ostati skrivene diljem njihove zemlje nakon završetka borbi.

"Postoji velika potražnja za ljudima koji znaju raditi razminiranje jer će rat uskoro biti gotov", rekla je Minčukova. "Vjerujemo da ima toliko posla za napraviti."

18-dnevni kamp za obuku održava se na poligonu u zapadnom gradu Peći, gdje tvrtka sa sjedištem na Malti redovito nudi tečajeve za osobe koje traže posao, tvrtke koje rade u bivšim ratnim zonama, humanitarne organizacije i vladine agencije.

Kosovo je bilo mjesto razornog oružanog sukoba između albanskih separatista i srpskih snaga 1998-99. u kojem je ubijeno oko 13.000 ljudi, a tisuće neeksplodiranih mina je potrebno očistiti. Asortiman tvrtke Praedium Consulting Malta uključuje bombardirane i napuštene zgrade kao i prostranstva vegetacije.

Instruktor Artur Tigani, koji je prilagodio nastavni plan i program tako da odražava ukrajinsko okruženje, rekao je da mu je drago podijeliti iskustvo svoje male balkanske nacije s Ukrajinkama. Iako su prošle 23 godine, "još su svježe u našim sjećanjima, poteškoće s kojima smo se susreli kada smo počeli čišćenje na Kosovu", rekao je Tigani.

Tigani je visoko obučen i iskusan časnik za miniranje koji je služio kao inženjer u bivšoj jugoslavenskoj vojsci tijekom 1980-ih. Bio je raspoređen na svom rodnom Kosovu, Šri Lanki, Ugandi, Kongu, Ruandi i Keniji, a vodio je i misije obuke u Siriji i Iraku.

Tijekom sata prošlog tjedna, proveo je svoje polaznike kroz improvizirano minsko polje prije nego što se preselio u improviziranu učionicu na otvorenom s ogromnom pločom s raznim uzorcima eksploziva i mina.

Iako je nemoguće procijeniti koliko je Ukrajina trenutno zatrpana minama i neeksplodiranim ubojitim sredstvima, posljedice drugih sukoba sugeriraju da će problem biti ogroman.

"U mnogim dijelovima svijeta eksplozivni ostaci rata i dalje ubijaju i sakate tisuće civila svake godine tijekom i dugo nakon završetka aktivnih neprijateljstava. Većina žrtava su djeca", svjedoči Međunarodni odbor Crvenog križa u prosincu na konferencija UN-a.

"Lociranje (neeksplodiranih ubojnih sredstava) usred ruševina i njihovo izdvajanje iz široke lepeze svakodnevnih predmeta, od kojih su mnogi izrađeni od sličnog materijala, opasan je, težak i često izuzetno dugotrajan zadatak", rekao je Crveni križ.

Mine Action Review, norveška organizacija koja prati napore čišćenja diljem svijeta, izvijestila je da je od listopada 56 zemalja bilo kontaminirano neeksplodiranim ubojitim sredstvima, pri čemu su Afganistan, Kambodža i Irak nosili najteže terete, a slijede ih Angola, Bosna, Tajland, Turska i Jemen.

Vjeruje se da su tisuće civila poginule u Ukrajini od ruske invazije 24. veljače. Ruske snage bombardirale su gradove i mjesta diljem zemlje, pretvorivši mnoge u ruševine.

Vojni analitičari kažu kako se čini da su ruske snage upotrijebile protupješačke i protuvozne mine, dok je Ukrajina upotrijebila protutenkovske mine kako bi pokušala spriječiti Ruse u osvajanju zemlje.

Budući da je ukrajinskim muškarcima od 18 do 60 godina zabranjeno napuštanje svoje zemlje, a najviše angažirani u njezinoj obrani, žene su htjele pomoći na bilo koji način unatoč rizicima povezanim s čišćenjem mina.

"Opasno je u cijeloj Ukrajini, čak i ako ste u relativno sigurnoj regiji", rekla je Minčukova, koja je iz središnje Ukrajine.

Još jedna ukrajinska studentica, Yuliiia Katelik, 38, odvela je svoje troje djece na sigurno u Poljsku početkom rata. Vratila se u Ukrajinu, a zatim se pridružila obuci razminiranja kako bi osigurala da bude sigurno za svoju djecu kada se vrate kući u istočni grad Kramatorsk, gdje je u raketnom napadu na prepunu željezničku stanicu ovog mjeseca ubijeno više od 50 ljudi.

Katelik je rekla da joj je jedina želja ponovno se okupiti sa svojom obitelji i vidjeti "kraj ove noćne more". Znati kako uočiti mine-zamke koje bi im mogle ponovno uništiti živote neophodna je vještina, rekla je.

"Akutno, vjerojatno kao majka, shvaćam da postoji problem i da je prilično ozbiljan, posebno za djecu", rekla je Katelik.

Minčukova, koja je nosila odjeću vojnog stila, rekla je da sumnja da će se normalan život, kakav su svi poznavali prije rata, ikada u potpunosti vratiti.

"Što mi nedostaje? Mir", rekla je. "Sanjam o miru, o tome da spavam u svom krevetu i ne brinem se da ću stalno ići u skloništa. Nedostaju mi ljudi koje sam izgubila."

Kosovski centar za obuku planira raditi s više skupina ukrajinskih žena, kako u Peći tako i u Ukrajini.

"Također planiramo vrlo brzo otići u Ukrajinu i započeti s izvođenjem tečajeva tamo, na mjestu rata", rekao je Tigani.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG