Linkovi

Ruske snage zauzele dvije ukrajinske mornaričke baze na Krimu


Pro ruske snage su preuzele kontrolu nad sjedištem ukrajinske mornarice , u krimskoj luci Sevastopol, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao s lokalnim vlastima pripajanje Krima Ruskoj federaciji.

Svjedoci kažu da je najmanje 200 nenaoružanih vojnika tzv, teritorijalne obrane ušlo u ukrajinsku bazu i postavilo rusku zastavu. Ukrajinski vojnici se nisu opirali i i potom su napustili bazu.

Ruske novinske agencije navode izvore iz ureda tužiteljstva u Sevastopolu, koji kažu da je zapovjednik ukrajinske mornarice Sergei Gaiduk privremeno zadržan.
Kasnije u toku dana su ruske snage zauzele i drugu ukrajinsku mornaričku bazu.

Ministar obrane Ukrajine Andriy Parubiy je izjavio da će njegova zemlja zatražiti od UN-a da Krim proglasi demilitarizovanom zonom, kao i da pomogne u povlačenju i ruskog i ukrajinskog vojnog osoblja sa poluotoka.

Zamjenik ukrajinskog premijera i ministar obrane su danas pokušali ući u Krim kako bi smanjili tenzije, ali im to nije bilo dozvoljeno.
U medjuvremenu generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon takodjer odlazi u ovo područje. On će se u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Lavrovim, a u četvrtak bi trebalo da se sastane s predsjednikom i premijerom Ukrajine.

Ovdje u Washingtonu je čelnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio da je kriza na Krimu najozbiljnija kriza od Hladnog rata do sada.
XS
SM
MD
LG