Linkovi

Ukrajina: Ruski konvoj humanitarne pomoći „trojanski konj“?!


„Bilo bi mnogo bolje da Moskva pošalje 300 praznih kamiona, da na njih ukrca njene bandite i vrati ih u Rusiju. Tada ne bi bilo potrebe da šalje humanitarnu pomoć."

Veliki ruski konvoj navodne humanitarne pomoći stanovništvu istočnog dijela Ukrajine prate sumnje u iskrenost tog koraka Moskve. Zvanični Kijev je saopćio da će dozvoliti raspodjelu humanitarne pomoći iz Rusije jedino posredstvom Međunarodnog odbora Crvenog Križa zbog sumnji da konvoj može sadržavati i vojnu pomoć pro-ruskim militantima koji se bore za otcjepljenje istočnih dijelova Ukrajine i pripajanje Rusiji. U konvoju koji je na putu prema ukrajinsko-ruskoj granici je 280 velikih kamiona.

Andrij Lisenko, zvaničnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu ističe:

"Bilo kakvu vojnu pratnju, ili pratnju u koju bi bile uključene bilo kakve vojne snage koje nemaju mandat Crvenog križa da štite humanitarni konvoj, smatraćemo agresorskom vojnom snagom. U tom slučaju i naša reakcija će biti adekvatna."

Predstavnici Crvenog križa zatražili su potpuni uvid u sadržaj svakog kamiona iz konvoja humanitarne pomoći, a glasnogovornik misije Crvenog križa u Ukrajini Andre Lerč kaže, da uz to, još uvijek nisu poznata dva bitna detalja:

"Ne znamo definitivnu rutu kretanja konvoja i krajnje odredište. Pokušao sam dobiti te informacije, ali uzalud. Još uvijek ne znam tačnu lokaciju na koju konvoj treba stići."

Predsjednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk ocjenjuje rusku humanitarnu pomoć ciničnim i nepotrebnim gestom:

"Mi smo već osigurali 270 tona humanitarne pomoći i činimo sve u nastojanjima da isporučimo osnovne potrepštine na ugroženim područjima. Od Crvenog križa tražimo da pomogne u dostavljanju i raspodjeli te pomoći svakoj porodici. Ta pomoć nam je potrebna jer su to područja koja kontroliraju teroristi koje podržava Rusija. Bilo bi mnogo bolje da Moskva pošalje 300 praznih kamiona, da na njih ukrca njene bandite i vrati ih u Rusiju. Tada ne bi bilo potrebe da šalje humanitarnu pomoć."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je početkom tjedna da je Moskva prihvatila se ukrajinske zahtjeve i uslove o transportu i isporuci humanitarne pomoći. Zapad, s druge strane, upozorava Kijev da bude krajnje oprezan jer bi konvoj mogao biti neka vrsta trojanskog konja.

Nekadašnji američki ambasador u NATO-savezu Kurt Volker u razgovoru za Glas Amerike ističe da Rusija nastoji na više načina, sudržavajući se direktne invazije, održati i ojačati kontrolu u istočnim dijelovima Ukrajine:

"Svjedoci smo ruskog suptilnog, subverzivnog načina prisvajanja dijelova ukrajinske teritorije. Poluotok Krim je stečen lako i brzo. Istočni dijelovi Ukrajine su teži i veći zalogaj. Humanitarni konvoj je način da Rusija, na međunarodno prihvatljiv način, uđe u Ukrajinu. Uz humanitarnu pomoć moguće je, istovremeno, krijumčariti ljude koji će boriti protiv ukrajinskih vojnih snaga i opremu koja će biti korištena u tim sukobima. Ako Ukrajina ne dozvoli ulazak humanitarnog konvoja, Rusija će tražiti druge načine."

Ukrajinske snage sigurnosti uspjele su povratiti i uspostaviti kontrolu na nekim manjim područjima koja su držali separatisti. Da li će i na ta područja stići ruska humanitarna pomoć, ili samo do seraratista i pobunjenika za sada nije jasno. Duga bijela kamionska kolona je na putu kojem se ne zna konačno odredište.

Ukrajina: Ruski konvoj humanitarne pomoći „trojanski konj“?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

XS
SM
MD
LG