Linkovi

Ukrajina: Stanje ni rata ni mira nije opcija


Sukob na istoku Ukrajine zapao je u ćorsokak, život na ratnom području takođe.

Dvije godine na istoku Ukrajine traje rat. Ni dva sporazuma o primirju, ni sankcije Zapada prema Rusiji, nisu rezultirali opipljivim korakom prema miru. Već neko vrijeme nema sukoba. Rat kao da zamrznut, a svijet, opterećen drugim zbivanjima, kao da je zaboravio na taj sukob. Stanovnici ukrajinskog istoka strahuju od nove eskalacije sukoba. Strahuju i od opcije prepuštanja spornih teritorija proruskim separatistima, kao jedinoj alternativi okončanja rata.

U velikom dijelu istoka Ukrajine vidljivi su ožiljci najgorih ratnih dana koji su počeli 2014. godine. Olga Alesčinkina ostala je bez kuće, u granatiranjima uništen je i njen poslovni prostor, restoran koji je vodila i njena porodica morala je krenuti od početka. Sada kaže:

"Zbog moje djece, morali smo seliti.... Nisam željelja da pate, strahuju i dalje. Naravno, nismo mogli obnoviti ono što smo imali prije izbijanja sukoba, ali nismo ni htjeli dozvoliti gore po bilo koga od nas."

Olga Aleščinkina je sa porodicom prešla u Kramatorsk. No i taj grad je, napadan, granatiran....

"Užas i tamo i ovdje... Isti pakao se ponavljao. Nadali smo se miru, a onda se isto počelo dešavati i ovdje."

Olga je imala dosta sreće. Uspjela je naći apartman u kojem se se sa porodicom mogla smjestiti. Mnogi drugi zbrinuti su u improviziranim skloništima, poput jedne porodice iz Horlivke koja je u takvom smještaju već godinu dana.

Ekonomske okolnosti mnoge prisiljavaju da napuste ratnu zonu. Nema posla. Rudnici u kojima su mnogi radili su zatvoreni, uglavnom poplavljeni. Jedna od alternativa je priduživanje separatističkim grupama. Sukob je zapao u ćorsokak, život na ratnom području takođe.

Oleskandar Petrov, humanitarni radnik, volonter, ističe:

"Ne treba nam „zamrznuti“ sukob. Trebamo osloboditi naša područja, vratiti ih u granice Ukrajine. Da bi pobijedili, moramo koristiti vojnu opciju. Sadašnje stanje je nemoguća opcija. Možemo, ili dobiti, ili izgubiti rat."

Olga Aleščinkina, sa porodicom, pokušava živjeti koliko toliko normalnim životom. Nada se, moli da se dogodi čudo:

"Duboko smo zabrinuti, ali pokušavamo, borimo se. Misleći o novim generacijama, u dubine duše se nadam, vjerujem, da će jednog dana sve biti u redu. To je sve što želim."

Ratno zatišje moglo bi biti prekinuto, nova velika ofanziva mogla bi početi svakog trenutka. Obje strane se pripremaju i za napad i za odbranu. Jedna duga kolona ukrajinske vojske u pokretu je prema liniji fronta. Nakon dvije godine, nema mira na vidiku. Zatišje u sukobima je samo varljivo stanje ni rata ni mira. Za mnoge Ukrajince sa tog, ratnog područja, rat je sukob između Zapada i Ukrajine, s jedne strane, i politike ruskog predsjednika Vladimira Putina prema Ukrajini, s druge strane. Hiljade porodica, na desetine hiljada ljudi na obje sukobljne strane pati... Ko zna koliko ih je izgubilo i živote.... Živi žele kraj rata, i to što prije, ali niko od njih ne zna da li će, i kada će rat stati.

Ukrajina: Stanje ni rata ni mira nije opcija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG