Linkovi

Ukrajina: „Besplatna soba,“ ideja običnih Ukrajinaca


Danski navijač Bjarne Luther i njegovi domaćini Mariana i Dmitrij Litovčenko
Danski navijač Bjarne Luther i njegovi domaćini Mariana i Dmitrij Litovčenko

„Željeli smo predstaviti Ukrajinu u najboljem svjetlu. Bez obzira na političko stanje, Ukrajinci su srdačni, otvoreni ljudi...“

U završnici evropskog nogometnog prvenstva Euro 2012, kojem su domaćini bili Poljska i Ukrajina, ostalo je da se odigraju još dvije utakmice. I nakon toga Poljaci i Ukrajinci će se prisjećati hiljada i hiljada navijača koji su pristigli u gradove u kojima su igrane utakmice. I mnogima od tih navijača na hiljade Ukrajinaca će ostati u lijepom, trajnom sjećanju. Tokom dijela završnice igranog u Ukrajini veliki problem je bio hotelski smještaj, ograničen po broju ležaja i vrlo skup. Uskočili su obični, prosječni Ukrajinci "besplatnom sobom," dobrovoljnim i besplatnim ugošćavanjem navijača u svojim stanovima i kućama. Otvarajući i vrata i srca strancima željeli su ublažiti negativne predožbe koje svijet ima o Ukrajini.

Danac Bjarne Luther, bio je jedan od onih koji su htjeli odustati od dolaska u Kijev, glavni grad Ukrajine, zbog petostruko povećanih cijena u tamošnjim hotelima. Pretažujući internetom mnoge web stranice naletio je na imena Mariane i Dmitrija Litovčenka i njihovu ponudu da ugoste nekog od navijača.

„U jednoj televizijskoj emisiji čuli smo za program "Besplatna soba," da je to na dobrovoljnoj osnovi.....“

„Za mnoge navijače zbog hotelskih cijena bilo je preskupo doći... A mi smo mogli i hjeli priskočiti u pomoć....“ - govore Mariana i Dmitrij.

Bjarne Luther je zahvalan svojim domaćinima, i za smještaj i za priliku da bolje upozna Ukrajince:

„Zbog nogometa sve je bilo višestruko skuplje. Nisam spreman nerazmumno trošiti. A volim putovati, upoznavati ljude, uz njihovu pomoć bolje razumijevati zemlje i narode. To je mnogo bolje nego sjediti u hotelskoj sobi.“

Michael Knight iselio se iz Ukrajine u Sjedinjene Države prije 40 godina. Došao je navijati za ukrajinsku reprezentaciju i bio gost porodice Denisenko.

„Željeli smo predstaviti Ukrajinu u najboljem svjetlu. Bez obzira na političko stanje, Ukrajinci su srdačni, otvoreni ljudi“ - ističe Viktoria Denisenko.

Ukrajinska nogometna reprezentacija nije briljirala, ali Ukrajina jeste kaže Michael Knight:

„Euro 2012 je uspjeh. Ukrajina je veliki pobjednik iz jednog jednostavnog razloga. O Ukrajini i Ukrajincima čulo se širom svijeta.“

Na gostoprimstvo porodice Denisenko Michael Knight uzvratio je besplatnim lekcijama engleskog jezika u jednom kampu za mlade.

O ideji o besplatnim smještaju Viktoria Svitlova, koordinatorka programa "Prijateljska Ukrajina," kaže:

„To je ideja, to je podsticaj običnih, prosječnih Ukrajinaca.“

Samo u Kijevu više od hiljadu navijača iz evropskih zemalja besplatno je ugošćeno u ukrajinskim porodicama ističe Maksim Prodan, koordinator programa "Besplatna soba" i dodaje:

„Pokazali smo da Ukrajina nisu samo skupi hoteli, nego i zemlja gostoljubivih i prijatnih ljudi.“
Ukrajina: „Besplatna soba“ ideja običnih Ukrajinaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
XS
SM
MD
LG