Linkovi

Svijet i Ukrajina: Podržati i poštivati legitimnost predsjedničkih izbora


"Izbori su zaista bitan korak u stabilizaciji Ukrajine. To je demokratski čin, to je mogućnost legitimne i široke rasprave o budućnosti Ukrajine.“

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija upozoravaju Rusiju da ne ometa i ugrožava održavanje predsjedničkih izbora u Ukrajini zakazanih za 25. maj. Američki državni sekretar John Kerry jučer je još jednom istakao da će Washington i Brussels djelovati unisono u nastojanjima da prisile Rusiju da se ne miješa u te izbore:

"Kako je predsjednik Obama jasno istakao, ukoliko Moskva nastavi sabotirati demokratske procese i spriječi održavanje izbora u Ukrajini, mi smo sprenmni nametnuti dodatne sankcije. Mi znači Evropa i Sjedinjene Države zajednički."

Nakon susreta sa gospodinom Kerryjem u Washingtonu komesarka Evropske unije za spoljnu politiku Catherine Ashton je izjavila:

"Izbori su zaista bitan korak u stabilizaciji Ukrajine. To je demokratski čin, to je mogućnost legitimne i široke rasprave o budućnosti Ukrajine. To je prilika za uključivanje svih Ukrajinaca koji žele na miran način govoriti o tome kakva da bude njihova sutrašnjica, to je prilika koja im omogućava da to urade."

Gotovo istovremeno ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov iznio je stav da bi sve strane u Ukrajini trebalo da postignu dogovor prije održavanja izbora:

"Samo Ukrajinci, oni sami, mogu poduzimati praktične korake ako ih niko ne bude sprečavao da razgovaraju i sarađuju. Nažalost, naši zapadni partneri se na slažu da ljudi iz južno-istočnih dijelova Ukrajine budu ravnopravni učesnici nacionalnog dijaloga."

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Andriy Deshchytsia optužuje Rusiju da provocira i podstiče sukobe u Ukrajini kako bi spriječila taj nacionalni dijalog. Na jučerašnjem sastanku ministara vanjskih poslova 30 zemalja u Beču on je apelirao na podršku:

"Tražimo od svih vas da vaše zemlje pošalju međunarodne posmatrače u Ukrajinu koji bi pratili izbore. Takođe apeliramo da učinite sve što je moguće da se u Ukrajini eliminiraju prijetnje i provokacije koje podržava Rusija i predsjednički izbori održe neometano i na demokratski način."

Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je punu podršku izborima u Ukrajini tokom posjete sjedištu NATO saveza. Takođe je rekao da je Japan spreman pridužiti se Evropskoj uniji i Sjedinjenim Država u sankcijama prema Rusiji u slučaju bilo kakvog pokušaja intervencuije silom u Ukrajini:

"Predsjednički izbori u Ukrajini su legitimi i biće o održani 25. maja. Izuzetno je bitno da sve strane priznaju legitimnost izbornih rezultata. I Rusija takođe mora poštovati legitimite tih izbora."

Predsjednik Bjelorusije Alexader Lukashenko, bliski saveznik Moskve, podržao je teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, ali i upozorio:

"Ukrajina treba da ostane jedinstvena, integralna i potpuno neutralna jer bi bilo vrlo osjetljivo i za Bjelorusiju i za Rusiju da sutra, prekosutra vojne snage NATO-a budu raspoređene u Ukrajini. To ne možemo prihvatiti i to je naš globalni interes. Moramo postići čvrst dogovor da niko nema pravo intervenirati u Ukrajini."

NATO je uputio vojna pojačanja u zemlje, članice saveza, koje graniče sa Rusijom i pojačao patroliranje zrakom i morem u baltičkom i crnomorskom regionu.
Svijet i Ukrajina: Podržati i poštivati legitimnost predsjedničkih izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00
XS
SM
MD
LG