Linkovi

Šuker: Hrvatska počinje izlaziti iz krize krajem godine


Peter Harrold
Peter Harrold

Nakon razgovora s dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ministar financija Ivan Šuker je izjavio da Hrvatska definitivno izlazi iz krize i da će četvrto tromjesečje ove godine biti pozitivno

Nakon razgovora s dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke ministar financija Ivan Šuker je izjavio da Hrvatska definitivno izlazi iz krize i da će četvrto tromjesečje ove godine biti pozitivno. Svjetska banka je ranije izvjestila o povratku gospodarskog rasta u regiju istočne Europe i središnje Azije, a od 30 zemalja regije samo su četiri i dalje u recesiji i bilježe negativan rast - Kirgistan, Rumunjska, Latvija i - Hrvatska.

"Zgodno je primjetiti da smo svrstani uz Kirgistan, ali nije to baš tako. Razlike su velike i mislim da Hrvatska definitivno izlazi iz krize. Stvorili su se svi preduvjeti za to, poduzete su sve mjere mjere. Mi smo kasnije ušli od mnogih u krizu i, na žalost, kasnije iz nje i izlazimo".

Ivan Šuker je naglasio da su dužnosnici MMF-a i Svjetske banke na razgovorima s hrvatskim izaslanstvom izrazili potporu mjerama gospodarskog oporavka. Ministar financija je kazao da se u razgovorima koje je vodio u Washingtonu otvaralo i pitanje zastoja s izmjenama zakona o radu i predloženoj mirovinskoj reformi:

" U Hrvatskoj svi govore o reformama, a kada treba reforme provesti onda su svi protiv. Nas svijet gleda i kroz to jesmo li spremni zavesti reda, gdje u početku treba podnijeti žrtve ali kasnije se to naplati s bonusima, ako se reforme provedu na vrijeme".


Ministar Šuker je ponovno odbacio mogućnost da Hrvatska zatraži pomoć MMF-a za izlazak iz krize, ističući da nije bilo razgovora o stand-by aranžmanu s Fondom rekavđi kako to nije opcija za Hrvatsku te da oni koji govore o stand- by aranžmanu javno kažu svim građanima Hrvatske da to znači smanjenje plaća i mirovina i niz drugih ograničenja. "Mi razgovaramo o strukturnim reformama a ne o stand-by aranžmanu, to nije istina"- kazao je nas sugovornik.

U Washingtonu se hrvatski ministar sastao se, izmedju ostalih, i Peterom Harroldom, direktorom Svjetske banke za Srednju Europu i Baltičke zemlje. Gospodin Harrold ima poruku za hrvatsku Vladu:

"Članstvo u Europskoj uniji nudi ogromne mogućnosti za Hrvatsku. Ali prvo treba raditi na to tome da se to dogodi. Hrvatska mora biti spremna kako bi mogla i dobiti te beneficije. Riječ je o velikim financijskim fondovima u Europskoj uniji. Ako Hrvatska ne bude spremna onda će ta sredstva otići na drugu stranu. Mi smo rekli ministru Šukeru da smo pripravni raditi s njima da Hrvatska bude spremna. Pazite - riječ je o više od tri milijarde eura koji Hrvatskoj mogu biti na raspolaganju 2012. i 2013-te godine. I to su nepovratna sredstva, nije to kredit. Takva se prilika ne može propustiti"!


Na skupu u Washingtonu sudjeluje i izaslanstvo Hrvatske narodne banke koje vodi guverner Željko Rohatinski.

XS
SM
MD
LG