Linkovi

UN: Alarmantan nastavak negiranja genocida u BiH i veličanje počinilaca


Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida
Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica UN-a za prevenciju genocida

Specijalna savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu javno se oglasila sa zabrinutošću zbog nedavnih negiranja genocida u Srebrenici nad Bošnjacima i veličanja osuđenih ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

Nastavak širenja negiranja genocida i veličanja njegovih počinitelja je alarmantan i nastavit će ometati održivo pomirenje i mir u regionu. Ovi osjećaji su nedavno izraženi tokom “Dana državnosti Republike Srpske” koji je održan iako ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim”, napomenula je specijalna savjetnica.

"Negativni utjecaj poricanja genocida i veličanja ratnih zločinaca ne može se potcijeniti. “Negiranje i iskrivljavanje genocida i drugih zvjerskih zločina počinjenih tokom sukoba, prije skoro 30 godina, a koji su nedvosmisleno dokazani na sudovima, je neprihvatljivo. Služi samo daljem širenju podjela i mržnje, dok u isto vrijeme usporava napore usmjerene na promicanje mira, istine i pomirenja."

"To dalje negativno utiče na žrtve i preživjele, kao i na njihove neumorne napore da održe sjećanje na one izgubljene u ovim užasnim zločinima. Društva koja u potpunosti ne priznaju i ne bave se prošlim genocidima i njihovim razornim uticajem na pojedince, porodice i društva i dalje se suočavaju s rizikom da se takvi zločini ponovo ponove."

"Tokom svojih posjeta zemlji, upoznala sam mnoge žrtve i preživjele, kao i nove generacije u Bosni i Hercegovini koje aktivno rade na promicanju pomirenja i ozdravljenja, počevši od priznavanja tragične stvarnosti onoga što se dogodilo u prošlosti, kao i patnja koju su prouzročili počinioci. Njihov rad treba pohvaliti i podržati. Pozivam sve aktere, posebno one koji imaju uticaj, da se izjasne protiv poricanja genocida i da promoviraju budućnost uključivanja i razumijevanja, a ne podjela i mržnje”, naglasila je specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida, Alice Wairimu Nderitu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG