Linkovi

Uhapšen jedan od napadača na novinara Vladimira Kovačevića


Novinar Vladimir Kovačević je teško pretučen 26. augusta u Banja Luci
Novinar Vladimir Kovačević je teško pretučen 26. augusta u Banja Luci

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je uhapsilo napadača koji je napao novinara televizije BN Vladimira Kovačevića u Banjaluci, rečeno je na konferenciji za medije ministra unutrašnjih poslova RS-a, Dragana Lukača.

Lukač je rekao da je policija intenzivno radila na razrješenju slučaja napada na novinara, te da je uhapšen jedan napadač. Kako je kazao Lukač, sam Kovačević je prepoznao uhapšenu osobu kao napadača.

"Za drugom osobom se intenzivno traga. Ovdje nema političke pozadine što se tiče vlasti u RS-u. Nikome nije palo napamet da naručuje napada na novinare. Tužilaštvo je ovaj napad kvalifikovalo kao pokušaj ubistva", rekao je ministar Lukač.

Dodao je da MUP RS-a neće tolerisati da se novinari napadaju verbalno ili fizički. On je rekao da se nakon izbora mora raditi na zaštiti novinara posebno u djelu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica. Pozvao je sve novinare u RS-u da prijave prijetnje ukoliko im neko prijeti.

Na pitanje novinara da li je poznat motiv napada ako već tvrdi da ne postoji politička pozadina, Lukač je odgovorio kako detalje ne može iznositi u javnost.

"Rekao sam da nema veze s vlasti u RS-u, a vidjet ćemo da li ima veze s drugim političarima iz RS-a", kazao je Lukač.

Video: Vladimir Kovačević nakon premlaćivanja: Nisam uplašen, ali nije svejedno

Vladimir Kovačević nakon premlaćivanja: Nisam uplašen, ali nije svejedno
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG