Linkovi

Državni tužilac Džordžije traži reviziju postupanja nadležnih u slučaju ubistva Afroamerikanca


Transparent na protestu zbog ubistva Ahmada Arberija u Brunsviku 8. maja
Transparent na protestu zbog ubistva Ahmada Arberija u Brunsviku 8. maja

Državni tužilac Džordžije Kris Kar zatražio je od Sekretarijata za pravosuđe SAD da preispita kako su nadležni organi u toj državi postupali u slučaju ubijenog Afroamerikanca Ahmada Arberija.

Arberi je ubijen 23. februara dok je džogirao na ulici u gradu Brunsviku, kada su ga pikapom pojurila dvojica bijelaca Gregori i Trevis Mekmajkls, a potom ga je Trevis Mekmajkls upucao. Optužnica za ubistvo protiv Mekmajklsovih podiguta je tek dva i po mjeseca kasnije, usljed pritiska javnosti pošto je objavljen snimak koji prikazuje ubistvo.

"Želimo transparentnu reviziju postupaka nadležnih u slučaju Ahmada Arberija od početka. Njegova porodica, društvo i stanovnici Džordžije zaslužuju odgovore na pitanja", rekao je državni tužilac Džordžije.

Gregori i Trevis Mekmajkls, koji su optuženi za ubistvo Arberija, rekli su da su ga pojurili svojim vozilom jer su mislili da je lopov kojeg je nešto ranije snimila sigurnosna kamera.

Zakon države Džordžije dozvoljava takozvano civilno hapšenje ako je onaj koji hapsi bio prisutan u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Policija u Džordžiji potvrdila je da posjeduje snimak sigurnosne kamere na kojem se vidi da Arberi ulazi u jednu kuću u izgradnji u blizini mjesta gde je ubijen, a potom iz nje izlazi i počinje da trči niz ulicu.

Advokati porodice ubijenog kažu da taj snimak potvrđuje njihove tvrdnje da Arberi nije počinio nikakvo krivično djelo.

"Snimak pokazuje da Arberijevo ubistvo nije opravdano", saopštili su advokati.

Nadležni u Džordžiji saopštili su i da istražuju prijetnje onima koji su protestovali zbog Arberijevog ubistva.

Nekoliko stotina ljudi protestovalo je u petak u Brunsviku, nedaleko od mjesta gde je Afroamerikanac ubijen.

Među ljudima koji pozivaju vlasti u Džordžiji da preuzmu hitne akcije u vezi sa slučajem je i kompanija repera Džej Zija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG