Linkovi

Poslije pritiska javnosti uhapšeni bijelci zbog ubistva crnca u Georgiji


Gregori i Trevis Mekmajkls optuženi su za ubistvo Afroamerikanca
Gregori i Trevis Mekmajkls optuženi su za ubistvo Afroamerikanca

Policija u Georgiji i uhapsila je oca i sina i optužila ih za ubistvo Afroamerikanca koje se dogodilo u februaru ove godine, poslije pojačanog pritiska javnosti izazvanog objavljivanjem snimka ubistva.

Afroamerikanac Ahmaud Arbery​ ubijen je dok je džogirao na ulici u gradu Brunswicku. Gregory McMichael​ i njegov sin Travis su, prema iskazu koji su dali policiji, svojim vozilom, naoružani pojurili za Arberyjem jer su mislili da je pljačkaš.

Na snimku se vidi crnac koji džogira i pikap koji se parkira ispred njega. Kako je saopštila policija u Georgiji, otac i sin su se sukobili sa Arberyjem, ali je u njega pucao 34-godišnji Travis. Obojica su sada u zatvoru.

Tužilac je tražio da se o optužbama protiv oca i sina izjasni velika porota, ali pošto su sudovi u Georgiji uglavnom zatvoreni zbog pandemije, to bi najranije moglo da se desi u junu.

Zašto se čekalo dva mjeseca?

Iako se ubistvo dogodilo u februaru, policija u Georgiji pokrenula je istragu tek dva mjeseca kasnije i to na zahtev tužioca spolja.

Jedan od dvojice optuženih, Gregory McMichael​, radio je kao istražitelj u kancelariji tužiteljke okruga Glynn Jackie Johnson​. Prošle godine se penzionisao, a tužiteljica se zato sada izuzela iz ovog slučaja ubistva.

Ipak, pritisak javnosti na nadležne organe i policiju pojačao se tek kada je objavljen snimak ubistva koji je medijima, prema sopstvenom priznanju, dostavio advokat Alan Tucker​.

On je rekao da ne zastupa nijednu stranu u ovom slučaju, a da je snimak dao medijima jer je "zajednica podijeljena zbog pogrešnih optužbi i pretpostavki".

On nije želio da otkrije odakle mu taj snimak.

Guverner Georgije, republikanac Brian Kemp, rekao je da ima puno povjerenje da će "istražitelji doći do istine".

"Gledao sam snimak koji pokazuje posljednje trenutke života Ahmauda Arberyja. Ne mogu da vam opišem koliko je užasno i građani u Georgiji zaslužuju da saznaju istinu", rekao je on.

Reagovali i Trump i Biden

Zbog velikog pritiska javnosti, ovaj slučaj dospio je i do Bijele kuće.

Predsjednik Donald Trump izjavio je saučešće porodici ubijenog i rekao da je to što se desilo "veoma tužno".

Kandidat demokrata za predsjednika Joe Biden je Arberyjevu smrt nazvao "ubistvom" i rekao da je on "bio linčovan pred očima svih".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG