Linkovi

Ubijen novinar u Philadelphiji


Josh Kruger
Josh Kruger

Novinar u Philadelphiji ubijen je u ponedjeljak u svojoj kući. Policija navodi da je još rano da zaključi da li motiv ubistva ima veze sa njegovom profesijom.

Policija je došla poslije prijave da se čuju pucnjava i krici oko pola dva ujutru na jugu Philadelphije. Našli su novinara Josha Krugera sa sedam prostrijelnih rana u grudima i stomaku onesviještenog na ulici ispred kuće. Odvezli su ga u bolnicu gdje je nedugo zatim proglašen mrtvim u 2:15 ujutro.

Niko nije uhapšen i još nije poznat motiv, navela je policija. Zvaničnica policije Jasmine Reilly navela je da je rano zaključiti da li je ubijen zbog svog izvještavanja.

"Još smo na početku istrage. Sagledaćemo sve uglove ovog napada, da bismo istražili motive i da privedemo osobu koja je počinila ovo gnusno ubistvo", rekla je ona za Glas Amerike.

Nema znakova nasilnog upada. Policije vjeruje da je neko ušao u kuću novinara, zatim ga upucao u dnu stepenica, ubica je pobjegao, a policija pretpostavlja da je Kruger izašao napolje da traži pomoć susjeda.

"Nadamo se da će policija u ovom slučaju sprovesti opsežnu i brzu istragu, kako bismo saznali motive ubistva", rekla je Katherine Jacobsen, koordinatorica Komiteta za zaštitu novinara za SAD.

Iako nije još jasno da li je motiv ubistva povezan sa njegovim izvještavanjem, ona je navela da je važno iskoristiti ovaj trenutak da se istakne sa kojim se sve opasnostima novinari u Americi suočavaju. Kako je navela, to su prije svega prijetnje na internetu. Ubistva novinara u Americi su rijetka.

Dok je Komitet zaštitu novinara samo u 2022. godini zabilježio 67 ubistava novinara, u Sjedinjenim Državama je dokumentovao 17 slučajeva od kada je počeo da prati ubistva 1992. Od tih 17 slučajeva, ne uključujući Krugera, Komitet je za 15 potvrdio da imaju veze sa profesijom novinara.

Prije nego što se vratio novinarstvu 2021, radio je za gradske vlasti Philadelphije oko 5 godina, kao direktor za komunikacije i portparol gradske Kancelarije za usluge beskućnicima.

Nagrađivan je kao slobodan novinar, a radio je za dnevnik Philadelphia Inquirer, the Philadelphia Citizen and LGBTQ Nation na raznim temama, od LGBTQ zajednice do gradske i državne politike.

Na Krugerovom sajtu piše da je "poznat po tome što je doživio iskustva sa beskućništvom, HIV, philadelphijskom sivom ekonomijom, traumama i siromaštvom, kroz svoje tekstove i komentare".

"Svi ti tabui, on je tako mislio, samo su dio ljudskih stanja, kao što su nekima večere, sport i rate za kola, i želio je da da glas ljudima za razne nevolje koje prešutkuju u agoniji", naveo je njegov bivši urednik u nedeljniku Philadelphia Weekly Stephen Segal.

Krugerova smrt je razorila one koji su sa njim radili, kao i Segala, koji ga je upoznao prije deset godina, kada mu je bio urednik. Kruger je došao godinu dana pošto je bio beskućnik i riješen da napravi karijeru od pisanja.

"Josh je već bio nadareni pisac kada sam ga upoznao. Pomaganje njemu da razvije novinarski talenat i da radimo na pričama koje su zaista važne ljudima je jedno od najvažnijih poglavlja u mom životu kao urednika. Užasno sam tužan zbog njegove smrti. Zahvalan sam što mi je bio prijatelj", naveo je Segal.

Kruger je bio biciklista i vjernik. Živio je starim jednozubim mačorom Masonom.

Gradonačelnik Philadelphije Jim Kenney naveo je da je tužan i šokiran zbog ubistva Krugera.

"Kruger je mnogo brinuo o našem gradu i stanovnicima, što se vidjelo i kad je bio na javnoj funkciji i po njegovim izvješajima. Njegova inteligencija, kreativnost, strast i duh su blistali u svemu što je radio, i ta svjetlost se prerano ugasila", naveo je gradonačelnik.

Bez obzira na to da li je Kruger ubijen zbog svog posla, Jacobsen navodi da njegova smrt i dalje ima ozbiljan odjek u medijskoj zajednici u i van Philadelphije.

"Svaki put kada je ugrožen novinar, na bilo koji način, čak i da nije u znak odmazde za izvejštavanje, to proizvodi osjećaj straha", navela je Jacobsen.

XS
SM
MD
LG