Linkovi

Ubica iz škole u Parklendu na Floridi u petak pred sudom


FILE - In this Dec. 10, 2019, photo, Parkland school shooting defendant Nikolas Cruz appears at a hearing in Fort Lauderdale, Fla.
FILE - In this Dec. 10, 2019, photo, Parkland school shooting defendant Nikolas Cruz appears at a hearing in Fort Lauderdale, Fla.

Nikolas Kruz, koji je policiji priznao da je u februaru 2018. godine u srednjoj školi u Parklendu na Floridi ubio 17 osoba, pojaviće se u petak pred sudom, na saslušanju koje je zakazano dan ranije.

Nije poznato zbog čega je saslušanje zakazano u tako kratkom roku, ali lokalna televizija WSVN je objavila da je Kruz spreman da prizna krivicu za svih 17 tačaka optužnice za ubistvo.

Prema medijskim navodima, Kruz će se izjasniti krivim i za 17 tačaka optužnice koje ga terete za pokušaj ubistva u srednjoj školi Mardžori Stoumnem Dagčas u Parklentu.

Porota će odlučiti da li će Kruz dobiti doživotnu robiju ili smrtnu kaznu. Tužilaštvo traži smrtnu kaznu za njega.

Datum suđenja još nije određen, ali su u toku pripreme jer je riječ o najvećem masakru u okrugu Brauard, a i jednom od najvećih na Floridi.

Kruz je uhapšen na licu mjesta u školi, 14. februara 2018, pošto je prethodno automatskom puškom AR-15 ubio 17 učenika i nastavnika.

Njegovi advokati nudili su tužilaštvu da Kruz prizna krivicu u zamjenu za doživotnu robiju, ali su tužioci to odbili jer traže smrtnu kazu.

U izricanju kazne će faktor biti i njegovo mentalno stanje u vrijeme kada je počinio masakr.

Toni Montalto, predsjednik udruženja porodica žrtava iz Parklenda, kaže da roditelji nemaju informacije da će Kruz da prizna krivicu. Montaltova 14-godišnja kćerka je među ubijenima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG