Linkovi

U uslovima krize i izolacije raste opasnost od nasilja prema ženama i djeci


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sistemske mjere u vrijeme vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa moraju uključivati dostupnost podrške i zaštite za žene, jer u uslovima u kojem je stanovništvo usmjereno na izolaciju i ograničavanje kretanja raste opasnost od nasilja prema ženama i djeci,  upozoravaju iz Fondacije “Udružene žene” Banja Luka.

One su izrazile zabrinutost da će izbjegavanje socijalnih kontakata i izolacija omogućiti počiniocima nasilja da pojačano vrše sve oblike nasilja i onemogućiti žrtvama nasilja da kontaktiraju organizacije i institucije koje pružaju podršku i pomoć.

Kao primjer navode nedavni slučaj, kada je, kako su prenijeli mediji, 45-godišnji muškarac iz Banjaluke hladnim oružjem pokušao ubistvo svoje 75-godišnje majke.

Podsjećaju javnost da žene nose teret ekonomije, brige i neplaćenog kućnog rada, te da su u većinom angažovane na slabije plaćenim poslovima, naročito u trgovinama hranom, pekarama, i slično, što dodatno utiče na njihovu ranjivost i ekonomsku ovisnost, koja se produbljava u ovim teškim vremenima zdravstvene krize. Kako kažu posebnu pažnju treba usmjere na zaštitu na radu i mjere ekonomske podrške ženama koje ulažu ogromne napore u prevazilaženje krize.

“Nekolicina korisnica mi se obratila u vezi tekućih postupaka koji se vode na sudu, jer nemaju informaciju na koji način sud radi. Plaše se da neće ispoštovati zakonske rokove, a ne mogu izaći ni do pošte, jer su u najvećem broju zaposlene u pekarama i dućanima prehrambene robe i rade po cijeli dan. Pravno savjetovalište ne radi, pa sve što je potrebno pišem ja od kuće, zatim odem do njih na posao da potpišu pismeno da mogu poslati na poštu kako ne bi propustile rokove”, kaže za Glas Amerike Lana Jajčević, pravna savjetnica Fondacije “Udružene žene” Banja Luka.

Iz ove organizacije navode da uz puno razumijevanje da se svi društveni resursi trenutno usmjeravaju na suzbijanje daljeg širenja korona virusa, od Vlade Republike Srpske i Republičkog štaba za vanredne situacije traže da osiguraju da svi subjekti zaštite od nasilja, naročito centri za socijalni rad, policija, zdravstvene ustanove, tužilaštva i sudovi, omoguće pristup podršci i pomoći za žene i djecu žrtve nasilja.

Prema njihovim riječima, svi subjekati zaštite treba posebno da imaju u vidu veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze višestruko ranjive kategorije žena, kao što su Romkinje, žene sa invaliditetom, žene iznad 65 godina starosti, samohrane majke, žene koje žive na selu, te da prepoznaju ove kategorije pri planiranju i provođenju mjera podrške i pomoći u vanrednoj situaciji.

Pravnica Jajčević savjetuje ženama da potraže pomoć ukoliko se nađu u situaciji da im je potrebna zaštita.

“Naša organizacija pruža podršku i pomoć ženama koje su izložene nasilju putem SOS telefona 1264, elektronske pošte office@unitedwomenbl.org ili Facebook naloga Fondacija Udružene žene”, kaže ona.

XS
SM
MD
LG