Linkovi

U susret Sarajevo Film Festivalu


Sarajevo Film Festival
Sarajevo Film Festival

Projekcijama filma "Hladni rat" Pawela Pawlikowskog u Narodnom pozorištu i Otvorenom kinu Metalac u petak večer u Sarajevu će biti otvoren 24. Sarajevo Film Festival. U osam dana, publika će imati priliku pogledati 266 filmova iz 56 zemalja.

Na 18 lokacija u gradu ljubitelji sedme umjetnosti će uživati u igranim, dokumentarnim, kratkim i studentskim filmovima. Tu je koprodukcijski market CineLink koji pomaže mladim filmskim autorima da snime svoj debitantski film, kao i Talent kampus, kao obrazovna platforma za mlade filmske djelatnike.

Za nagrade Srce Sarajeva u kategoriji za igrani film borit će se deset naslova. Elma Tataragić, selektorica ovog programa kaže kako je zadovoljna ovogodišnjom selekcijom:

​S prostora bivše Jugoslavije za nagrade će se boriti tri filma. Riječ je filmu "Sam samcat" Bobe Jelčića, filmu "Mali" Antonija Nuića i filmu "Teret" Ognjena Glanovića, kaže Tataragić.

"Film iz Srbije je debitantsko igrano ostvarenje Ognjena Glavonjića, koji je već poznat autor po svom dokumentarnom filmu 'Dubina 2', koji je, prije nekoliko godina na Berlinskom festivalu bio izuzetno uspješan. Oba hrvatska filma imaju sličnu temu i bave se roditeljstvom, ali sa muške strane. Radi se o filmu 'Mali', pobjedniku Pulskog filmskog festivala ove godine, sarajevskog redatelja Antonija Nuića, koji živi i radi u Hrvatskoj, a koji će po treći put biti naš gost u takmičarskom programu. Drago nam je što imamo i jednog od nagrađenih autora SFF-a, Bobu Jelčića, koji se drugi put vraća u Sarajevo i ponovo je u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva", kazala je Tataragić.

(Trejler filma "Teret" Ognjena Glavonića)

Publika najviše traži filmove u programima Open air i Kinoskope u kojima su filmovi s festivala u Cannesu, Berlinu i Sundancu. Pored Pavela Pawilkowskog, gost festivala bit će i iranski redatelj Asgar Farhadi, koji je ujedno i predsjednik žirija za igrani film. Mirsad Purivatra, direktor festivala o tome kaže:

"Asghar Farhadi je sa svoja zadnja dva filma dobio po Oskara. To je gotovo nezapamćeno u istoriji Oskara. Osebujan režiser, koji govori o Iranu na jedan drugačiji način. Bavi se porodicom na način koji plijeni i potpuno vas očara. Pavel je već bio gost SFF-a prije četiri ili pet godina sa nezaboravnom projekcijom filma Ida. To je bio crno-bijeli film. Nakon toga, film putuje širom svijeta i dobija Oskara. Oskarovac Pavel se vraća u Sarajevo i odmah je prihvatio naš poziv. Rekao je da ne može odbiti taj prostor na kojem je doživio jednu od najljepših projekcija u svome životu. Vraća se sa filmom za koji je dobio nagradu u Kanu. Film Hladni rat je dobio nagradu za najboljeg režisera", kazao je Purivatra.

Sarajevo Film Festival svake godine posjete i brojna imena regionalne kinematografije. Hrvatska glumica Judita Franković ove godine našla se u ulozi članice žirija, a festival će posjetiti i glumac Miki Manojlović.

Glumac iz Bosne i Hercegovine Ermin Bravo ove godine na festivalu će se predstaviti sa kratkim filmom "Dah".

Ermin Bravo
Ermin Bravo

"Prije četiri godine sam napisao taj scenarij. Film je neverbalan, nema nikakvog dijaloga, ispričan je samo kroz sliku i kroz odnose među glumcima. Priča o susretu dvoje ljudi, mladog momka i starije gospođe, koji se sreću u rehabilitacionom centru. Počnu da razvijaju neobičan odnos, neverbalan, gdje bez i jedne riječi, puno ispričaju jedno drugo o sebi", kazao je Bravo.

Uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja SFF-a ove godine pripala je bh. glumcu Albanu Ukaju. Uz filmske projekcije u Sarajevu će se u vrijeme festivala održati i velik broj koncerata. Prema podacima s online stranica za rezervaciju smještaja smještajni kapaciteti u Sarajevu gotovo su popunjeni.

XS
SM
MD
LG