Linkovi

U strahu od jesenjeg vala COVID-19, EU poziva na širu vakcinaciju protiv gripe


Evropska komisija saopštila je u srijedu kako bi članice Evropske unije trebale ove godine ranije da pokrenu širu kampanju vakcinacije protiv gripe kako bi smanjili rizik od istovremenog izbijanja gripe i COVID-19 na jesen. 

EU navodi da želi spriječiti rizik da bolnice ponovo budu prepune zbog velikog porasta pacijenata, što se desilo u Evropi tokom pandemije u martu i aprilu.

“Istovremene epidemije sezonske gripe i COVID-19, dovele bi do značajnog opterećenja na zdravstveni sistem”, navodi se u dokumentu u kojem su naznačene aktivnosti potrebne za pripremu mogućeg drugog vala COVID-19 na jesen, prenosi Reuters.

U dokumentu se također pozivaju vlade EU da prošire vakcinaciju protiv gripe tokom ljeta. Vakcinacija protiv gripe u Evropi se obično sprovodi u jesen.

Brisel je također pozvao zemlje članice da nabave dodatne vakcine protiv gripe i da povećaju broj vakcinisanih ljudi. Pored toga pozvali su na veće testiranje ljudi na korona virus i upostavljanje sistema za praćenje kontakata.

Komisija želi od zemalja članica da koriste aplikacije za praćenje kontakata, koje ne funkcionišu van granica EU. No, u ovoj fazi, samo je deset od 27 zemalja članica pokrenulo slične aplikacije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG