Linkovi

U SAD-u za pranje para optužen ukrajinski "ruski agent"


Arhiv- Ukrajinski poslanik Andrij Derkač, na konferenciji za novinare u Kijevu, Ukrajina, 9. oktobra 2019.
Arhiv- Ukrajinski poslanik Andrij Derkač, na konferenciji za novinare u Kijevu, Ukrajina, 9. oktobra 2019.

Ukrajinski političar i biznismen optužen da je ruski agent i da želi da utiče na predsjedničke izbore u SAD 2020, sada je optužen za pranje novca i druge zločine u vezi sa kupovinom dva kondominijuma na Beverly Hillsu prije skoro deceniju, saopštilo je u srijedu Ministarstvo pravde.

Andrij Derkač, bivši član ukrajinskog parlamenta kojeg je Sekretariat za finansije SAD sankcionisao 2020. godine zbog njegovih napora da širi dezinformacije o tadašnjem demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu uoči izbora 2020. godine, optužen je da je koristio fiktivne korporacije da sakrije kupovinu dvije nekretnine za više od tri miliona dolara, prema optužnici od sedam tačaka otkrivenoj u srijedu.

Derkač (55) je navodno bio "aktivan ruski agent više od jedne decenije, održavajući bliske veze sa ruskim obavještajnim službama" i "vodio je kampanju tajnog uticaja" kako bi potkopao predsjedničke izbore 2020. godine, saopštio je Sekretarijat za finansije u septembru 2020. proglašavajući uvođenje sankcija ukrajinskom biznismenu.

Sankcije su uslijedile nakon izjave američke obavještajne zajednice iz augusta 2020. da je proruski ukrajinski poslanik širio lažne narative u ime Kremlja kako bi potkopao Bidenovu kandidaturu i promovisao reizbor tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Derkač se u decembru 2019. sastao sa Rudyjem Giulianijem koji je tada bio Trumpov lični advokat, kada je Giuliani otputovao u Ukrajinu da iskopa optužbe za korupciju protiv Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

Derkač je u maju 2020. objavio audio-snimke razgovora obavljenog četiri godine ranije između Bidena i tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka. Razotkrivanje je pomoglo da se podstaknu teorije zavjere o Bidenovoj navodnoj ulozi u otpuštanju glavnog ukrajinskog tužioca.

Ministarstvo finansija je početkom 2021. uvelo sankcije protiv sedam pojedinaca i četiri entiteta za koje je rečeno da su "dio mreže stranog uticaja povezane sa Rusijom i povezane sa" Derkačem.

"Najmanje od 2019, Derkač i njegovi saradnici su koristili američke medije, platforme društvenih mreža sa sjedištem u SAD-u i uticajne američke osobe da šire obmanjujuće i nepotkrijepljene tvrdnje da su sadašnji i bivši američki zvaničnici uključeni u korupciju, pranje novca i nezakoniti uticaj. Ukrajina", saopštio je Sekretarijat za finansije.

Diplomac ruske špijunske akademije u Moskvi, Derkač je nastavio da služi kao član proruske političke partije u ukrajinskom parlamentu.

Michael J. Driscoll, pomoćnik direktora zadužen za terensku kancelariju FBI u New Yorku, primijetio je da je "ukrajinski političar i oligarh koji podržava Kremlj... sankcionisan zbog svojih napora da utiče na predsjedničke izbore u SAD 2020. u ime ruskih obavještajnih službi".

"Dok je učestvovao u skriptovanoj ruskoj kampanji dezinformacija kojom se željelo da se potpkopaju američke institucije, Derkač je istovremeno skovao zavjeru da na prevaru izvuče korist od zapadnog načina života za sebe i svoju porodicu u Sjedinjenim Državama", rekao je Driscoll u saopštenju.

Derkač, koji je i dalje na slobodi, suočava se sa optužbama za zavjeru radi kršenja Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlaštenjima, zavjeru zbog bankovne prevare, zavjeru za pranje novca i četiri tačke za pranje novca. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna do 30 godina zatvora.

Američki tužilac Breon Peace za istočni okrug New Yorka objavio je Derkačovu optužnicu.

"Ponašanje ovog čovjeka Kremlja, koji je sankcionisan zbog pokušaja da otruje našu demokratiju, pokazalo je da je spreman, voljan i sposoban da eksploatiše naš bankarski sistem kako bi unaprijedio svoje nezakonite ciljeve", navodi se u njegovom saopštenju. "SAD neće biti sigurno utočište u kojem kriminalci, oligarsi ili sankcionisani subjekti mogu da sakriju svoje nezakonito stečene dobitke ili da utiču na naše izbore".

Pored krivične optužnice, federalni tužioci podnijeli su i tužbu tražeći oduzimanje Derkačeve dvije stambene jedinice.

Optužbe i akcije oduzimanja protiv Derkača predstavljaju prvu primenu krivičnog djela i ovlaštenja za oduzimanje imovine usmjerene na prikrivanje vlasništva od strane visokih stranih političkih zvaničnika, usvojenih kao dio Zakona o ovlaštenju za nacionalnu odbranu iz 2021, saopštio je Sekretariajt za pravosuđe.

"Pokušaj da se uživa u bezbjednosti, sigurnosti i slobodama otvorenog društva, dok tajno radi na potkopavanju samog tog društva, licemjerje je koje se provlači kroz svaku optužbu za sankcije koju je objavila radna grupa", rekao je Andrew Adams, šef operativne grupe KleptoCapture. "To je posebno nečuveno licemjerje u slučaju Andrija Derkača — sankcionisanog zbog pokušaja da se podriva američka demokratija, dok koruptivno pokušava da se okoristi njenom zaštitom".

Međuagencijska radna grupa osnovana je u martu kako bi sprovodila sveobuhvatne sankcije, ograničenja izvoza i ekonomske kontramjere koje su Sjedinjene Države uvele kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Nakon što ga je sankcionisao Sekretarijat za finansije, Derkač je pokušao da izbjegne te sankcije SAD, tvrde tužioci.

Dan nakon što je sankcionisan, Derkač je na Facebooku napisao da je "odluku na komadu papira sačinilo nekoliko kongresmena" "[američke političke partije] i inspirisana je predstavnicima State Departmenta", navodi se u optužnici.

XS
SM
MD
LG