Linkovi

U Rusiji počinje suđenje Evanu Gershkovichu iza zatvorenih vrata


Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich, kome se sudi po optužbama za špijunažu u ograđenom prostoru za optužene pre sudskog saslušanja u Jekaterinburgu. (Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich, kome se sudi po optužbama za špijunažu u ograđenom prostoru za optužene pre sudskog saslušanja u Jekaterinburgu. (Foto:REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Suđenje iza zatvorenih vrata američkom novinaru Evanu Gershkovichu počelo je u srijedu u Rusiji, skoro 15 mjeseci nakon što je stavljen u pritvor na osnovu optužbi za špijunažu koje se smatraju neosnovanim i politički motivisanim.

Dopisnik Wall Streey Journala (WSJ) Gershkovich uhapšen je u martu 2023. na osnovu optužbi za špijuniranje koje on, njegov poslodavac i Vlada SAD-a oštro odbacuju. State Department je također proglasio Gershkovicha nezakonito pritvorenim.

Stručnjaci za slobodu štampe kažu da će suđenje Gershkovichu gotovo sigurno biti politički motivisano i lažno.

Suđenje se odvija u Jekaterinburgu, gde je Gershkovich prvi put bio pritvoren. Grad na Uralskim planinama je oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Ruske vlasti optužile su Gershkovicha za "prikupljanje tajnih informacija" o vojnom objektu. Ali do danas, Moskva nije javno pružila nikakve dokaze kojima bi potkrijepila optužbe protiv Gershkovicha, kojeg je rusko Ministarstvo spoljnih poslova bilo akreditovalo za rad u zemlji.

Ruska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na mail Glasa Amerike u kojem se traži komentar.

Suđenja u tajnosti su uobičajena praksa u Rusiji za slučajeve navodne izdaje ili špijunaže koja uključuje tajni državni materijal. Za optužbe protiv Gershkovicha predviđena je kazna do 20 godina zatvora.

U otvorenom pismu od utorka, glavna urednica WSJ Emma Tucker ponovo je potvrdila svoj stav da suđenje neće biti pošteno iskazivanje pravde.

"Međutim, čak i nazvati to suđenjem je nepravedno prema Evanu i nastavak ove travestije pravde koja već predugo traje", napisala je ona.

Nije jasno da li će američkim zvaničnicima biti dozvoljeno da posmatraju suđenje. Portparol Ambasade SAD-a u Moskvi, rekao je za Glas Amerike da će misija "uložiti napore da prisustvuje svakom budućem postupku".

Gershkovich je jedan od dvojice američkih novinara koji su trenutno u zatvoru u Rusiji.

Alsu Kurmasheva, državljanka SAD i Rusije koja radi u sestrinskoj kući Glasa Amerike, Radiju Slobodna Evropa/Radio Slobodi u Pragu, nalazi se u zatvoru od oktobra 2023. godine pod optužbom da se nije registrovala kao "strani agent" i da je širila ono što Kremlj smatra lažne informacije o ruskoj vojsci.

Kurmasheva odbacuje optužbe protiv nje, a američka vlada je pozvala na njeno momentalno oslobađanje.

XS
SM
MD
LG