Linkovi

Demokrate preuzele Predstavnički dom, Pelosi ponovo predsjedava


Članovi Predstavničkog doma aplaudiraju predsjedavajućoj Nancy Pelosi
Članovi Predstavničkog doma aplaudiraju predsjedavajućoj Nancy Pelosi

U Sjedinjenim Državama je u četvrtak počelo zasijedanje novog, 116. sastava Kongresa, koje je označilo i povratak podijeljene vlasti u Washingtonu. Članovi Kongresa položili su zakletvu dok je dio američke vlade i dalje zatvoren, zbog izostanka dogovora o budžetu.

Nakon što su republikanci dvije godine kontrolisali Bijelu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

To je rezultat novembarskih izbora za Kongres na kojima su demokrate ostvarile veliki uspjeh osvojivši 235 mjesta od 435 u Predstavničkom domu. Republikanci su dobili dva nova mjesta u Senatu i sada imaju većinu od 53:47.

Članica Kongresa iz Kalifornije Nancy Pelosi izabrana je za novu predsjedavajuću Predstavničkog doma, što je treći namoćniji položaj u Washingtonu. To je ujedno i njen povratak na poziciju koju je držala od 2007. do 2011. Ona je jedina žena koja je ikad bila na čelnoj poziciji Predstavničkog doma i prva je osoba u više od 60 godina koja se vratila na poziciju nakon što je njena partija izgubila i kasnije ponovo osvojila većinu.

Nensi Pelosi preuzima mesto predsedavajuće Predstavničkom doma Kongresa
Nensi Pelosi preuzima mesto predsedavajuće Predstavničkom doma Kongresa

"Nemamo iluzije da će naš posao biti lak. Niti da ćemo se slagati. Ali moramo se obavezati da poštujemo jedni druge i da poštujemo istinu", rekla je Nancy Pelosi pošto je izabrana za novu predsjedavajuću.

Ona je najavila da će demokrate u Predstavničkom domu već tokom dana usvojiti prijedlog budžeta koijim bi se okončalo zatvaranje vlade, ali je malo vjerovatno da će te prijedloge usvojiti i Senat u kojem su republikanci i dalje većina.

Ipak, Pelosi je pozvala na jedinstvo.

"Treba da prevaziđemo podjele u našoj zemlji. Ovaj dom mora biti mjesto gde će se čuti glasovi Amerikanaca. Vlada mora raditi u interesu ljudi, a ne interesu pojedinaca."

Nensi Pelosi sa unucima
Nensi Pelosi sa unucima

Nova predsjedavajuća Predstavničkog doma istakla je da su Amerikanci na kongresnim izborima u novembru 2018. odabrali "sistem kontrole i ravnoteže i zaštitu demokratije" i najavila agendu 116. saziva Kongresa.

"Zajedno ćemo ostvariti američki san za svaku porodicu, napredak za sve zajednice, moramo biti pioniri budućnosti. Moramo raditi na javnom obrazovanju, dobro plaćenim poslovima i sigurnim penzijama. Radićemo na tome da se smanje drastične razlike u platama. Moramo da okončamo nepravdu i budemo šampioni srednje klase jer je srednja klasa osnovica demokratije. Radićemo i na zaustavljanju klimatskih promjena", poručila je Pelosi.

Neke demokrate izrazile su želju da se novi lideri pojave u partiji i Pelosi se složila da ne služi više od nove četiri godine kao predsjedavajuća, u zamjenu za dovoljno podrške.

​Novi Kongres odlikuje najveća raznolikost u istoriji.

Nove članice Kongresa, Aleksandria Okasio - Kortez i Šila Džekson Li
Nove članice Kongresa, Aleksandria Okasio - Kortez i Šila Džekson Li

To uključuje Aleksandriju Okasio-Kortez iz New Yorka, koja je najmlađa žena koja je ikad izabrana u Kongres. Tu su takođe Rašida Tlaib iz Michgena i Ilhan Omar iz Minesote, prve muslimanke koje su izabrane. A Deb Haaland iz Novog Meksika i Sharice Davids iz Kanzasa prve su američke Indijanke u Kongresu. Desetoro zakonodavaca se, takođe, otvoreno izjašnjavavaju kao pripadnici LGBTQ populacije.

Sveukupno, žene će sjditi na 102 mjesta u Predstavničkom domu i na 25 u senatu.

Novi Kongres će se odmah suočiti sa izazovom rješavanja djelimičnog zatvaranja vlade, koje je u toku. Za sada, malo je naznaka da će se demokratski lideru u Domu i republikanski lideri u Senatu složiti o planu trošenja novca koji bi trebalo da ponovo otvori jednu četvrtinu vladinih operacija koje su u ovom trenutku zatvorene.

Pored toga, demokrate u Domu se pripremaju da iskoriste svoj novi status kroz kontrolu komiteta kako bi započele istrage o akcijama administracije Donalda Trumpa, uključujući i predsjednikove poreze na prihode, njegovu odluku da otpusti sekretara za pravosuđe Jeff Sessionsa i novu istragu o vezama između Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Novi sastav Kongresa položio je zakletvu u četvrtak; upoznajte nove senatore (engleski jezik)

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG