Linkovi

U njujorškom Židovskom muzeju predstavljeno djelo Ezre Jacka Keatsa


U slikovnici "Snježni dan," kao i u svojim drugim djelima, Ezra Jack Keats nadišao je socijalne granice, dodijelivši manjinama središnje mjesto u dječjoj literaturi
U slikovnici "Snježni dan," kao i u svojim drugim djelima, Ezra Jack Keats nadišao je socijalne granice, dodijelivši manjinama središnje mjesto u dječjoj literaturi

Izložba “Snježni dan i umjetnost Ezre Jacka Keatsa” otvorena je do siječnja, a potom seli u druge američke gradove

William Shakespeare se upitao – Što se krije u imenu? Puno toga. Uzmite, na primjer, Ezru Jacka Keatsa, poznatog američkog dječjeg pisca i ilustratora koji je umro 1983. godine. Autor je više od 20 knjiga, uglavnom o djeci afro-američkog podrijetla, što je samo po sebi bilo prilično neobično za vrijeme kada je Keats objavljivao. No, najveće iznenađenje za štovatelje Ezre Jacka Keatsa je to što Keats nije bio crnac već Židov. Pravo mu je ime bilo Jacob Ezra Katz a roditelji su mu bili imigranti iz istočne Europe.

Na početku karijere, Jacob Ezra Katz promjenio je prezime u Keats - što zvuči znatno ‘kršćanskije’ od Katz. Njegova prva značajnija knjiga, “Snježni dan” - objavljena prije 50 godina - bila je prva slikovnica u boji u kojoj je glavni lik bilo dijete afro-američkog podrijetla, a koja nije imala rasističku podlogu. Keatsovo djelo predmet je izložbe u njujorškom Židovskom muzeju. Kustosica muzeja Claudia Nahson kaže:

"Mnogi misle da je Keats bio crnac. Nitko s kim sam razgovarala nije znao da je on bio Židov."

Zašto je uopće promjenio prezime - pitamo našu sugovornicu.

"Antisemitizam je nakon Drugog svjetskog rata još uvijek bio prilično jak. Ako ste imali židovsko ime, bilo je teško naći posao u umjetničkom svijetu."

Ezra Jack Keats je svojim uspjehom pridonio uklanjanju takve diskriminacije. Na primjer, knjiga “Moj pas je izgubljen” prati portorikanskog dječaka Juanita koji je tek stigao u New York i koji traži svog odlutalog psića.

"U ono vrijeme nije bilo puno knjiga u kojima su likovi bili pripadnici manjina. Na neki način, to je bila uvertira za lik Petera kojeg će Keats kasnije stvoriti."

Peter je glavni lik u knjizi “Snježni dan” i u pet drugih Keatsovih knjiga. Peter živi u siromašnom dijelu New Yorka te je i po tome novost – jer su tadašnje knjige za djecu isključivo prikazivale život bijele djece u lijepim, velikim kućama. Jerry Pinkney je Afro-amerikanac i ilustrira dječje knjige. Kaže da je knjigu “Snježni dan” nedavno pročitao svojoj djeci:

"Željeli smo pronaći knjige za našu djecu, i naravno, budući da smo Afro-amerikanci, tražili smo knjige koje odražavaju ono što naša djeca vide kad se pogledaju u ogledalo. Ova se knjiga bavi tematikom modernog života naše zajednice."

Ilustracije Ezre Jacka Keatsa – prikazane na izložbi - jarkih su boja i oslikavaju život djece afro-američkog podrijetla u siromašnim gradskim četvrtima. I sam Jack Keats odrastao je u siromaštvu. No, nije pisao o svojoj, židovskoj zajednici kaže Claudia Nahson.

"On nije volio što su svi likovi u dječjoj literaturi bili bijeli. Jednom je rekao da je stvorio lik Petera zato što je on odavno već trebao postojati i da njegovo odsustvo nema smisla."

Jerry Pinkney smatra da treba učiniti još više kako bi suvremena dječja književnost odražavala iskustva različitih grupa. No, istovremeno dodaje da je zahvalan Ezri Keatsu.

"Poduzeti takav rizik bilo je vrlo hrabro. Ušao je u područje u koje drugi do tada nisu zalazili. Ezra Keats je bio prvi i nakon ove izložbe još sam mu zahvalniji zbog toga."

Izložba “Snježni dan i umjetnost Ezre Jacka Keatsa” otvorena je do siječnja, a potom seli u druge američke gradove.

XS
SM
MD
LG