Linkovi

Novi kontingent Oružanih snaga BiH odlazi u Afganistan


Kontingent Oružanih snaga odlazi u Afganistan, 4. juni 2018.
Kontingent Oružanih snaga odlazi u Afganistan, 4. juni 2018.

Pedeset tri pripadnika Oružanih snaga su danas svečano ispraćeni u Afganistan u okviru NATO mirovne misije Odlučna podrška.

U Afganistan za dvije sedmice odlaze pripadnici Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga, a ceremonija je održana u kasarni Kozara u Banja Luci.

Pred odlazak u misiju, kontingent je prošao pripreme, a da su ispunjeni uslovi potvrđuje ocjenjivanje i certificiranje pripadnika, kaže komandant Šeste pješadijske brigade Radovan Jović.

„Nadam se da će naša jedinica ispuniti sve postavljene zadatke u okviru dodijeljene misije i da će se živi i zdravi vratiti”, kaže Jović.

Odlazak novog kontingenta Oružanih snaga znači jako opredijeljenje BiH da promoviše vlastite vrijednosti, ali i da tako olakša put zemlje u NATO i EU, kaže načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga general pukovnik Senad Mašović.

Za zamjenika ministra odbrane Borisa Jeremića odlasci u mirovne misije, poput afganistanske, doprinose izgradnji Oružanih snaga, ali i sveukupnoj sigurnosnoj situaciji u svijetu.

Pripadnici Oružanih snaga u mirovnu misiju u Afganistan se upućuju od 2009. godine.

Prošlog mjeseca, komandant 4. pješadijske brigade je Zdravko Rezo je posjetio pripadnike Oružanih snaga u Afganistanu.

Američke pohvale za bh. vojnike

Brigadir Zdravko Rezo posjetio Oružane snage u Afganistanu, april 2018.
Brigadir Zdravko Rezo posjetio Oružane snage u Afganistanu, april 2018.

Posjeta je uključila i sastanak sa komandantom američke jedinice majorom Nemicom, u čijem sastavu djeluje pješadijska jedinica Oružanih snaga, te sa komandantom baze, brigadnim generalom Williamsom.

Komandant baze saopštio je brigadiru Rezi da kod pripadnika Oružanih snaga vlada „visok stepen profesionalnosti i požrtvovanosti pripadnika BH kontigenta tokom realizacije svakodnevnih zadataka”.

Video: Glas Amerike u posjeti području oslobođenom od Islamske države u Afganistanu

AFGANISTAN: Glas Amerike u posjeti području oslobođenom od Islamske države
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG