Linkovi

U Mariupolju poginulo 5.000 ljudi, 160.000 zarobljeno - tvrde lokalne vlasti


Stambene zgrade u Mariupolju uništene u bombardovanju, 27. mart 2022.
Stambene zgrade u Mariupolju uništene u bombardovanju, 27. mart 2022.

Rat u Ukrajini traje više od mjesec dana, a za to vrijeme više od 3,8 miliona Ukrajinaca je pobjeglo iz zemlje, dok je više od 10 miliona raseljeno. Neki, međutim, ne mogu da pobjegnu, poput stanovnika opkoljenog lučkog grada Mariupolja.

KIJEV -U borbama u tom gradu poginulo je 5.000 ljudi, od kojih i 210 djece, tvrde lokalne vlasti. Brojeve je nemoguće nezavisno potvrditi jer pristup gradu nije moguć.

Gradonačelnik Mariupolja kaže da je u gradu zarobljeno oko 160.000 civila koji ne mogu da izađu zbog stalne ruske vatre, a da su uslovi za život jako loši.

"Nema hrane za djecu, posebno bebe. Žene se porađaju u podrumima jer nemaju gdje drugo, sva porodilišta su uništena", rekla je Natalija, prodavačica iz Mariupolja, koja je uspjela da pobjegne u obližnju Zaporožju.

Rusija i Ukrajina svakodnevno ugovaraju otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila, uključujući i iz Mariupolja, odakle građani mogu da izađu u privatnim automobilima.

Oni koji su uspjeli da izađu, svjedoče o humanitarnoj katastrofi u gradu: da ljudi umiru jer nemaju adekvatnu medicinsku pomoć, da ih sahranjuju gdje god nađu mjesta za to i da se žene porađaju u podrumima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG