Linkovi

U Kaliforniji uhapšen učesnik nereda na Capitolu


Detalj sa nereda u pred Capitol Hillom
Detalj sa nereda u pred Capitol Hillom

Federalni agenti priveli su učesnika napada na američki Capitol 6. januara 2021. zbog njegove navodne uloge u pobuni, saopštili su zvaničnici.

Eric Christie (56) uhapšen je u naselju Sherman Oaks u dolini San Fernando, izjavila je Laura Eimiller, glasnogovornica FBI-a.

U početku je odbio da se povinuje naredbama federalnih agenata, ali se predao bez incidenta nakon tri sata pregovora, rekao je Eimiller. Ona nije želela da komentariše da li je tokom Christie bio naoružan.

Video i fotografije iz pobune, koje su otkrili onlajn tragači, prikazuju Christiea na Capitolu prošle godine umotanog u duginu zastavu sa čekićem pričvršćenim za pojas, navodi se u dokumentima saveznog suda.

Na snimku je snimljen Christie kako viče u megafon "ovo je naš Capitol" dok gomila ide prema Capitolu, a policija ih pokušava zadržati, navodi se u sudskim dokumentima podnesenim u vezi s njegovim hapšenjem u Kaliforniji.

Savezni sudija je u petak odredio pritvor Christieja.

"Nismo se složili sa nalazima sudije da on predstavlja opasnost od bijega", rekao je njegov advokat George Newhouse u e-poruci za Associated Press. "Gospodin Christie će se braniti u Washingtonu jer vjeruje da su njegove radnje bile unutar zone zaštite koju predviđa Prvi amandman."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG