Linkovi

U Chicagu, summit dobitnika Nobelove nagrade za mir


Dvanaestak istaknutih laureata promovira temu summita "Speak Up, Speak Out For Freedom And Rights" kroz seriju diskusija tokom trodnevnog skupa. Organizatori skupa se nadaju da će tema imati odjeka kod mladih

Chicago je domaćin 12. godišnjeg svjetskog summita dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji se po prvi puta održava u Sjevernoj Americi. Dvanaestak istaknutih laureata promovira temu summita "Speak Up, Speak Out For Freedom And Rights" kroz seriju diskusija tokom trodnevnog skupa. Organizatori skupa se nadaju da će tema imati odjeka kod mladih.

Za srednjoškolku Manal Saleh, ljudi koji su stajali iza nje dok je držala govor na 12. godišnjem svjetskom summitu dobitnika Nobelove nagrade za mir, postojali su samo u njenim udžbenicima: "Čujete o njima, vidite ih u dokumentarcima, ali susresti ih uživo učini ih stvarnima."

Saleh je imala čast najaviti bivšeg predsjednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačeva, koji je primio Nobelovu nagradu prije nego što se ona rodila: "Predsjednik Gorbačev je došao iz ničega i promijenio svijet i, evo ga, stoji preda mnom... navodi me da još više cijenim vrijednost toga."

"Ovo je konferencija svjetskih čelnika, ali u stvarnosti, svi oni predstavljaju jednu poruku - jedna osoba zaista može dovesti do razlike," kaže Kerry Kennedy, kćerka pokojnog američkog senatora Roberta Kennedyja i jedna od organizatora skupa, ističući da su diskusije između laureata upravo usmjerene prema učenicima kao što je Saleh:

"Njihova je poruka: ja nisam nimalo drugačiji od vas. Svi možemo dovesti do razlike, a za učenike to je jako ohrabrujuća poruka. Ali, to je isto tako i izvor ogromne nade za laureate koji su stariji i nadaju se da će sljedeća generacija preuzeti njihovu misiju stvaranja boljeg svijeta."

Bivši sovjetski vođa Gorbačev nada se da će veće angažiranje mladih pomoći u rješavanju globalnih problema, poput siromaštva i nezaposlenosti: "Postoje naravno stvari među mladima koje nas zabrinjavaju, ali mladima treba dati šansu da zauzmu vlastiti stav u svijetu, u kontekstu tih problema, stvarnih problema s kojima je svijet suočen."

Bivši američki predsjednik Jimmy Carter, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2001., kaže da laureati shvaćaju da odgovor za mir u budućnosti leži u poticanju više pregovaranja u sadašnjosti: "Ljudski rod mora kazati: rat je posljednja stvar, mir mora biti prva stvar."

Bivši predsjednik Južne Afrike F.W. De Klerk se slaže, citirajući nekadašnjeg američkog predsjednika i dobitnika Nobelove nagrade Theodora Roosevelta: "Predsjednik Roosevelt je rekao da postoji vrijeme za batinu i postoji vrijeme za riječi. Nemamo li možda preveliku batinu? Nije li vrijeme za blaže riječi?"

Summit se zbiva samo nekoliko tjedana prije nego što će se predsjednik Barack Obama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2009., sastati sa svjetskim vođama u Čikagu na raspravu o budućoj vojnoj ulozi NATO saveza u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG