Linkovi

Twitter obrisao Trumpovu objavu zbog kršenja autorskih prava


Predsjednik Donald Trump dodiruje ekran svog mobilnog telefona (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Predsjednik Donald Trump dodiruje ekran svog mobilnog telefona (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Kompanija Twitter obrisala je sa naloga Donalda Trumpa video povezan sa predsjedničkom kampanjom koji je američki predsjednik retvitovao u subotu.

Kao razlog – Twitter je naveo žalbu u vezi sa kršenjem autorskih prava.

“Postupili smo po validnoj žalbi koju su nam poslali ovlašteni predstavnici vlasnika autorskih prava”, naveli su predstavnici kompanije Twitter u odgovoru mailom - izvijestila je agencija Reuters.

Twitter je uklonio video koji je Trump retvitovao - a objavljen je na nalogu Dana Scavina​, urednika socijalnih medija Bijele kuće, nakon žalbe kompanije Machine Shop Entertainment.

Video objava, koja je sadržala muziku čiji je autor grupa Linkin park, nestala je sa naloga američkog predsjednika u subotu popodne uz obavještenje: "Objava je izbrisana kao posljedica prijave povezane sa kršenjem autorskih prava".

Riječ je o menadžerskoj kompaniji koja je vlasništvu muzičke grupe Linkin park – navedeno je na internet stranici tog benda.

Bijela kuća, za sada, nije odgovorila na upit koji joj je uputila agencija Reuters.

Kompanija Twitter je u maju počela da osporava objave predsjednika Donalda Trumpa i od tada između dvije strane vladaju napetosti. Nekoliko puta je onemogućila ili reagovala na Trumpove objave – kao razloge navodeći kršenje autorskih prava ili način izražavanja američkog predsjednika.

Krajem juna sa Trumpovog naloga uklonjena je fotografija američkog predsjednika koju je objavio, usljed žalbe fotografa lista New York Timesa – koji je fotografisao.

Krajem maja Twitter je izdao upozorenje povodom predsjednikove objave, kojom je ukazano da je Trump prekršio pravila protiv veličanja nasilja, zalažući se za oštriju reakciju nadležnih u Minneapolisu povodom protesta zbog smrti Georgea Floyda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG