Linkovi

Twitter označio Trumpov tweet kao "manipulaciju medija"


Ispod tweeta Donalda Trumpa Twitter je stavio oznaku da je riječ o medijskoj manipulaciji
Ispod tweeta Donalda Trumpa Twitter je stavio oznaku da je riječ o medijskoj manipulaciji

Kompanija Twitter stavila je novu etiketu "medijska manipulacija" na tweet američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump je na svom profilu objavio premontiran video snimak sa lažnim potpisom CNN-a na kome piše da "prestravljeni dječak bježi od dječaka rasiste". Na Trumpovom snimku vidi se kako dječak crnac bježi od dječaka bijelca, a potom se situacija mijenja i dvojica dječaka se grle.

Na pravom snimku koji se pojavio na društvenim mrežama 2019. vide se dvojica dječaka, crnac i bijelac, kako trče jedan prema drugom i grle se, pa potom počinju da se jure. CNN je tada objavio snimak sa naslovom "Ovi dječaci nam pokazuju kako izgleda pravo prijateljstvo".

Snimak koji je Trump objavio počinje tako što jedan od dječaka juri za drugim, a lažni CNN potpis na ekranu je "beba rasista vjerovatno glasa za Trumpa".

Trumpov snimak, koji je retweetovalo skoro 150 hiljada ljudi, poslije pokazuje pravi snimak i završava se rečenicom "Amerika nije problem. Lažne vijesti su".

Twitter je zbog toga odlučio da ispod ove Trumpove objave stavi oznaku da je reč o "maniupulaciji medija".

"Možemo da označimo Trumpove tweetove koji su bazirani na manipulaciji medija, kako bi ljudi bolje razumjeli o čemu je reč o stavili u kontekst", piše u objašnjenju Twittera.

Predsjednik SAD je odavno u ratu sa Twitterom koji je već označio neke od objava predsjednika.

Twitterje dodao opciju za "provjeru činjenica" u slučaju kada je Trump tweetovao kako je glasanje poštom nepouzdano, a kada je predsjednik tweetovao o protestima u Minneapolisu, Twitter mu je dodao oznaku "glorifikacija nasilja".

Predsjednik, koji se spori sa Twitteromi ostalim platformama jer navodno uskraćuju glas konzervativcima, rekao je krajem maja da će predložiti ukidanje zakona kojim se društvene mreže štite od odgovornosti za ono što iznose njihovi korisnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG