Linkovi

Twitter zabranio linkovanje na Facebook, Instagram, druge rivale


FILE - The Twitter application is seen on a digital device, April 25, 2022, in San Diego.
FILE - The Twitter application is seen on a digital device, April 25, 2022, in San Diego.

Korisnici Twittera više se neće moći povezivati na određene konkurentske web stranice društvenih medija, uključujući ono što je kompanija u nedjelju opisala kao "zabranjene platforme" Facebook, Instagram i Mastodon.

To je najnoviji potez novog vlasnika Twittera Elona Muska da se suzbije određeni govor nakon što je prošlog tjedna zatvorio Twitter račun koji je pratio letove njegovog privatnog zrakoplova.

"Znamo da bi mnogi naši korisnici mogli biti aktivni na drugim platformama društvenih medija; međutim, ubuduće Twitter više neće dopuštati besplatnu promociju određenih platformi društvenih medija na Twitteru", stoji u priopćenju tvrtke.

Zabranjene platforme uključuju mainstream web-stranice poput Facebooka i Instagrama te novopečene rivale Mastodon, Tribel, Nostr, Post i Truth Social bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Twitter nije dao objašnjenje zašto je crna lista uključila tih sedam web stranica, ali ne i druge kao što su Parler, TikTok ili LinkedIn.

Twitter također zabranjuje promocije trećih strana kao što je Linktree, koje neki ljudi koriste da pokažu gdje ih se može pronaći na različitim web stranicama.

Twitter je prethodno poduzeo mjere protiv jednog od rivala, Mastodona, nakon što je njegov glavni Twitter račun prošlog tjedna tvitao o kontroverzi @ElonJet. Mastodon je posljednjih tjedana brzo narastao kao alternativa za korisnike Twittera koji nisu zadovoljni Muskovom reorganizacijom Twittera otkako je kupio firmu za 44 milijarde dolara krajem oktobra i počeo vraćati račune koji su bili u suprotnosti s pravilima prethodnog vodstva Twittera u vezi sa mržnjom i drugim štetama.

Neki korisnici Twittera uključili su linkove na svoj novi Mastodon profil i potaknuli pratitelje da ih tamo pronađu. To je sada zabranjeno na Twitteru, kao i pokušaji zaobilaženja ograničenja kao što je ispisivanje "instagram dot com" i korisničkog imena umjesto izravne veze na web mjesto.

Matična kompanija Instagrama i Facebooka Meta nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar u nedjelju.

Musk je u srijedu trajno zabranio račun @ElonJet, a zatim je promijenio pravila Twittera kako bi zabranio dijeljenje trenutne lokacije druge osobe bez njenog pristanka. Zatim je naciljao novinare koji su pisali o računu za praćenje mlažnjaka, koji se još uvijek može pronaći na drugim stranicama uključujući Mastodon, Facebook, Instagram i Truth Social, navodeći da su emitirali "u osnovi koordinate atentata".

Twitter je prošle sedmice suspendirao račune brojnih novinara koji prate platformu društvenih medija i Muska, među kojima su novinari koji rade za The New York Times, Washington Post, CNN, Voice of America i druge publikacije. Mnogi od tih računa vraćeni su nakon online ankete koju je proveo Musk.

Zatim, tokom vikenda, Taylor Lorenz iz The Washington Posta postao je posljednji novinar kojemu je privremeno zabranjen pristup Twitteru.

Lorenz je rekla da su ona i još jedan novinar Posta o tehnologiji istraživali članak o Musku. Pokušala je komunicirati s milijarderom, ali pokušaji su ostali bez odgovora, pa ga je pokušala kontaktirati u subotu tako što je objavila poruku na Twitteru u kojoj je označila Muska i zatražila intervju.

Konkretna tema nije otkrivena u tvitu, iako je to bio odgovor na Muskov tvit o navodnom incidentu ranije ove sedmice koji je uključivao "nasilnog uhoditelja" u južnoj Kaliforniji i Muskove pritužbe na novinare koji su navodno otkrili lokaciju njegove porodice pozivajući se na avion račun za praćenje.

Kad se kasnije u subotu vratila da provjeri ima li odgovora na Twitteru, Lorenz je dočekala obavijest da je njezin račun "trajno suspendiran".

"Neću reći da to nisam očekivala", rekla je Lorenz u telefonskom intervjuu rano u nedjelju za Associated Press. Rekla je da joj nije naveden konkretan razlog zabrane.

Sally Buzbee, izvršna urednica Washington Posta, rekla je u pisanoj izjavi u nedjelju da "arbitrarna suspenzija još jednog novinara Posta dodatno potkopava tvrdnju Elona Muska da namjerava voditi Twitter kao platformu posvećenu slobodi govora.

"Opet, suspenzija se dogodila bez upozorenja, procesa ili objašnjenja - ovaj put jer je naš novinar samo tražio komentar od Muska za priču", rekao je Buzbee. "Novinare Posta treba odmah vratiti na posao, bez proizvoljnih uvjeta."

Do nedjelje u podne, Lorenzin je račun vraćen, kao i tweet za koji je mislila da je pokrenuo njezinu suspenziju.

XS
SM
MD
LG