Linkovi

Reporter VOA među novinarima banovanim na Twitteru


Zgrada kompanije Tviter u San Franciscu, 1. novembra 2022.
Zgrada kompanije Tviter u San Franciscu, 1. novembra 2022.

Elon Musk, novi vlasnik društene mreže Twitter, objavio je na platformi prošlog mjeseca da je privržen slobodi govora. U četvrtak je suspendovao naloge nekoliko novinara, među kojima je Steve Herman iz Glasa Amerike.

Pratioci Hermana, koji je bio šef biroa Glasa Amerike za Bijelu kuću, na njegovom nalogu su zatekli crni kvadrat sa porukom "nalog suspendovan". Slične poruke su objavljene na nalozima novinara CNN-a, New Yorm Timesa i Washington Posta, kao i nekih nezavisnih novinara.

Još nije sasvim jasno zbog čega su nalozi suspendovani. Glas Amerike je putem maila zatražio komentar na adresu koja je navedena na vebsajtu kompanije kao kontakt za medije, ali je poruka vraćena uz oznaku da nije mogla da bude dostavljena na tu mail adresu.

Nalog novinara Glasa Amerike na Twitteru 15. decembra 2022.
Nalog novinara Glasa Amerike na Twitteru 15. decembra 2022.

Mnogi od reportera pisali su članke ili objavljivali informacije o promjenama koje je Musk uveo u Twitteru.

Musk je u četvrtak uveče napisao na platformi: "Sasvim je u redu kritikovati me od jutra do mraka, ali otkrivanje i objavljivanje moje lokacije u stvarnom vremenu, i ugrožavanje moje porodice - nije."

Musk je dodao: „Ista pravila otkrivanja podataka se odnose na 'novinare' kao i sve druge”, što je bila referenca na Twitterova pravila da nije dozvoljeno da se na platformi dijele nečiji lični podaci, što se naziva „doxxing”.

Musk je prethodno suspendovao nalog na Twitteru @elonjet, koji prati puteve njegovog privatnog aviona, koristeći javno dostupne informacije. Također je rekao da njegovog sina „prati poremećena osoba”, koja koristi informacije sa tog naloga.

Dok su neki od novinara koji su sada blokirani na Twitteru izvještavali o tom incidentu, niko nije objavljivao informacije o lokaciji Muska ili članova njegove porodice, niti druge sadržaje koji bi se mogli podvesti pod tu kategoriju, naveo je CNN u svom dnevnom biltenu za gledaoce i čitaoce svog web izdanja.

Musk je u četvrtak tweetovao da će suspenzije trajati sedam dana. Nakon toga, sprovedena je anketa među korisnicima Twittera pitanjem kada bi suspendovani nalozi trebalo da budu odblokirani. Nakon što je 43% korisnika glasalo da se novinarima odmah vrate nalozi, Musk je rekao da će ponoviti anketu jer je bilo ponuđeno "previše opcija".

Herman je posljednji put izvještavao o Twitteru za Glas Amerike u septembru. U četvrtak je tweetovao slučaju naloga @elonjet.

„U četvrtak uveče sam imao više tweetova o drami koja je započela suspenzijom takozvanog 'bot naloga' koji objavljuje lokaciju privatnog aviona Elona Muska”, kaže Herman za Glas Amerike.

U svom najnovijem tweetu, objavio je link za članak Washington Posta i napisao: „Još reakcija na masakr novinara na Twitteru u četvrtak uveče.”

Ubrzo zatim, njegov nalog je blokiran. Herman je izjavio da više ne može da šalje direktne poruke niti reaguje na objave drugih korisnika.

Glas Amerike je u četvrtak kasno uveče potvrdio da je Hermanov nalog suspendovan i apelovao na Twitter da ga ponovo aktivira.

„Gospodin Herman je iskusni reporter koji se pridržava najviših novinarskih standarda i koristi taj društveni medij za prikupljanje informacija i povezivanje sa ljudima. Herman nije dobio nikakve informacije od Twittera zbog čega mu je nalog suspendovan”, saopštio je u mailu portparol Glasa Amerike Nigel Gibbs.

Stiv Herman pokriva međunarodne i nacionalne medijske priče kao glavni nacionalni dopisnik i ova suspenzija utiče na njegovu sposobnost da obavlja svoje novinarske dužnosti.”

Portparol New York Timesa je objavio: „Večerašnja suspenzija Twitter naloga izvesnog broja istaknutih novinara, među kojima je Ryana Maca, novinar New York Timesa, je veoma upitna i neprijatna. Ni Times ni Ryan nisu dobili nikakvo objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Nadam se da će nalozi svih novinara biti ponovo aktivirani i da će Twitter pružiti zadovoljavajuće objašnjenje za svoj potez.”

CNN je saopštio da su suspenzije „impulsivne i neopravdane” i rekao da je zatražio objašnjenje Twittera. Kablovska mreža je dodala da će preispitati svoj odnos sa platformom na osnovu odgovora koji dobije.

Dejvid Kej, bivši specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za slobodu mišljenja i izražavanja, objavio je na svom nalogu na platformi Mastodon da je to što se događa na Twitteru "jednostavno zastrašivanje". Dodao je: „Ako pokrivate stvari koje se ne dopadaju Elonu, budete zabranjeni.”

Twitter se sve više oslanja na automatizaciju u moderaciji sadržaja, umjesto "ručnih" revizija, izjavila je za Reuters ovog mjeseca Ela Ajvin, nova šefifca za povjerenje i bezbjednost.

U vreme Hermanove suspenzije, novinar Glasa Amerike je imao oko 112.000 pratilaca.

Herman je za Glas Amerike izjavio u četvrtak kasno uveče da je dobio obavještenje da mu je nalog trajno suspendovan. Obavještenje je sadržalo i link za korisnike koji žele da ulože žalbu na odluku. Međutim, kada je kliknuo na link, pojavila se poruka: „Bez rezultata. Molimo vas uradite drugu pretragu.”

Promjene na Twitteru su relevantne za globalnu publiku, istakao je Herman.

„Očigledno je da je ovde sve više riječ o priči o slobodi medija i ljude to zanima zato što se odnosi na veliku platformu za društvene medije i čoveka koji je sada, mislim, druga najbogatija osoba na svijetu. I sve se to događa u Americi, gdje postoje naš Ustav, Prvi amandman i demokratija."

U članku su korištene informacije Reutersa.
XS
SM
MD
LG