Linkovi

Twitter suspendovao naloge koji pokušavaju da premoste blokiranje Trumpa


Arhiv - Suspendovan nalog tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa na Twitteru, 6. januar 2021.
Arhiv - Suspendovan nalog tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trumpa na Twitteru, 6. januar 2021.

Twitter je u četvrtak potvrdio da je povukao sa mreže nekoliko naloga preko kojih je pokušano da se kroz pomociju njegovih blogova zaobiđe zabrana oglašavanja na toj mreži za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Bivši predsjednik je početkom ove nedjelje pokrenuo stranicu na svojoj web stranici obećavajući komentare "direktno sa stola Donalda Trumpa".

Stranica je objavljena neposredno prije nego što je Facebookov nezavisni nadzorni odbor u srijedu podržao zabranu za Trumpa na toj platformi.

Twitter nalozi sa imenima koja asociraju na Trumpove teme i kojima se nastoje pojačati postovi Trumpove web stranice, uklonjeni su sa mreže, navode u toj kompaniji.

"Kao što je navedeno u našoj politici banovanja, preduzećemo mjere suspendovanja naloga koji imaju očiglednu namjeru da zamjene ili promovišu sadržaj povezan sa suspendovanim nalogom", rekao je portparol Twittera za AFP.

Twitter je saopštio da je trajno suspendovao Trumpov nalog nakon smrtonosne pobune na Capitolu 6. januara, jer postoji rizik da će dodatno podsticati nasilje, nakon višemjesečnih tweetova koji osporavaju pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

XS
SM
MD
LG