Linkovi

Nadzorni odbor Facebooka podržao zabranu za Trumpa, ali na određeno vrijeme


Arhiv - Lični profil predsjednika Donalda Trumpa na Facebooku.
Arhiv - Lični profil predsjednika Donalda Trumpa na Facebooku.

Bivši američki predsjednik Donald Trump ne vraća se na Facebook - bar ne još. 

Četiri mjeseca pošto je Facebook suspendovao Trumpov nalog zbog podsticanja nasilja, koja je dovelo do smrtonosnog upada u zgradu Kongresa 6. januara, kvazi-nezavisni nadzorni odbor Facebooka podržao je tu zabranu.

Međutim, kompaniji je naloženo da precizira koliko će dugo ona trajati, navodeći da suspenzija bivšeg predsjednika na "neodređeno vrijeme" - nije razumna. Presuda, koja Facebooku daje rok od šest mjeseci da odgovori, u suštini odlaže eventualni povratak Donalda Trumpa na ovu platformu i odgovornost za tu odluku isključivo prenosi nazad na samu kompaniju.

Odlukom je Facebook doveden u najnepovoljniju situaciju po kompaniju - gdje Trumpove pristalice ostaju ogorčene zbog zabrane, njegovi kritičari traže veću regulaciju društvenih mreža, a kompanija mora da sama donese odluku za koju se nadala da će je donijeti nadzorni odbor.

Odbor je zaključio da je Facebook ispravno odlučio da ukine nalog Trumpu prije četiri mjeseca, ali je dodao da je kompanija pogriješila tako što je primjenila neodređenu kaznu a zatim prenijela na odbor pitanje da li bivšem predsjedniku treba zauvijek zabraniti pristup toj društvenoj mreži.

Arhiv - Predsjednik Donald Trump obraća se pristalicama u Washingtonu 6. januara 2021.
Arhiv - Predsjednik Donald Trump obraća se pristalicama u Washingtonu 6. januara 2021.

Odbor se saglasio sa Facebookom da su dva Trumpova statusa 6. januara "ozbiljno narušila" standarde sadržaja i na Facebooku i Twitteru. "Volim vas. Veoma ste posebni", rekao je izgrednicima u prvom statusu. U drugom, nazvao ih je "velikim patriotama" i rekao im da će "zauvijek pamtiti taj dan."

Time su prekršena pravila Facebooka o veličanju ili podršci ljudima umiješanim u nasilje, rekao je odbor, čime je Trump zaslužio suspenziju. Međutim, odbor insistira da kompanija treba da preuzme odgovornost za svoju odluku.

U svom saopštenju, Trump nije direktno komentarisao odluku ali je rekao da su postupci Facebooka, Twittera i Googlea "kompletna bruka i sramota za našu zemlju". Bivši predsjednik je dodao da "korumpirane kompanije za društvene medije moraju da plate političku cijenu".

Nadzorni odbor Facebooka čini 20 članova, uključujući pravnike, stručnjake za ljudska prava i novinare. Odbor od pet članova pripremao je odluku koju mora da odobri većina punog sastava odbora, a koju Facebook treba da primjeni ukoliko ta akcija ne krši zakon.

Odbor kaže da je njegova misija "odgovoriti na neka od najtežih pitanja o slobodi izražavanja na mreži: šta ukloniti, šta napustiti i zašto".

Zabrana Trumpu datira iz vremena napada njegovih pristalica na američki Capitol 6. januara, kada su pokušali da spriječe članove Kongresa da potvde rezultate predsjedničkih izbora u novembru.

Tokom napada objavio je nekoliko objava nastavljajući svoje lažne tvrdnje da su izbori "ukradeni". Facebook je uklonio dvije Trumpove objave i u početku mu zabranio objavljivanje 24 sata.

"To su stvari i događaji koji se dešavaju kada se sveta premoćna pobjeda na izborima tako bezobrazno oduzme od velikih rodoljuba s kojima se toliko dugo loše postupalo nepravedno", objavio je Trump oko dva sata prije nego što su policija i trupe Nacionalne garde obezbjedile Capitol. "Idite kući s ljubavlju u miru. Zapamti ovaj dan zauvijek!".

Facebook je narednog dana odlučio da Trumpovu zabranu produži na neodređeno vrijeme, bar do perioda nakon inauguracije predsjednika Joea Bidena.

"Njegova odluka da koristi svoju platformu da opravda radije nego da osudi postupke svojih pristalica u zgradi Capitola s pravom je uznemirila ljude u SAD i širom svijeta. Uklonili smo ove izjave juče jer smo procijenili da će njihov učinak - i vjerovatno njihova namjera - biti provociranje daljeg nasilja", rekao je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg u izjavi od 7. januara.

Twitter je uveo trajnu zabranu protiv Trumpa, rekavši da će nekoliko njegovih postova "vjerovatno nadahnuti druge da ponove nasilna djela koja su se dogodila 6. januara 2021. godine, i da postoji više pokazatelja da njegovi postovi bivaju shvaćeni kao ohrabrenje da učine tako.

Nadzorni odbor Facenooka osnovan je prošlog oktobra nakon što se kompanija suočila s kritikama da se nije brzo i efikasno pozabavila onim što neki smatraju problematičnim sadržajem.

Odbor je objavio svoje prve odluke u januaru, podržavajući Facebookovu odluku da ukloni sadržaj u jednom slučaju, ali nadglašavajući kompaniju i nalažući joj da obnovi postove u četiri druga slučaja.

Nadzorni odbor Facebooka osnovan je prošlog oktobra nakon što se kompanija suočila s kritikama da se nije brzo i efikasno pozabavila onim što neki smatraju problematičnim sadržajem.

Odbor je objavio svoje prve odluke u januaru, podržavajući Facebookovu odluku da ukloni sadržaj u jednom slučaju, ali je nadglasao kompaniju i naredio joj da obnovi postove u četiri druga slučaja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG