Linkovi

Tvrtka American Girl ne osjeća ekonomsku krizu


Tvrtka American Girl ne osjeća ekonomsku krizu
Tvrtka American Girl ne osjeća ekonomsku krizu

Trgovina American Girl prodaje lutke koje predstavljaju razne periode američke povijesti, kao i popratne knjige koje opisuju život svake lutke

Ovaj je tjedan jedan od najužurbanijih u godini za Amerikance što se tiče kupovine: kako se bliži Božić, kupuju se posljednji božićni pokloni. Iako su maloprodajne statistike ove praznične sezone miješanog karaktera, čini se da tvrtka American Girl, koja prodaje lutke te popratnu odjeću i opremu za njih, ne osjeća ekonomsku krizu.

Djevojčica Kaeli ima lutku koja izgleda baš kao i ona...i koja se također zove Kaeli.

"Moja lutka i ja imamo istu odjeću i sviđa mi se kad je nosimo u isto vrijeme. Mislim da je super što imam prijateljicu koja se oblači i izgleda isto kao ja," kaže Kaeli.

Ona i njena majka Liane Whalen-Chang nalaze se u trgovini American Girl u velikom prodajnom centru u Virginiji, nedaleko Washingtona. Kaeli vrši posljednji odabir božićnih poklona koje se nada dobiti. Nakon razgledavanja, odlučila je odvesti svoju lutku u frizerski salon za lutke koji se nalazi u prodavaonici.

Kaeli je prvu lutku American Girl dobila na poklon nedugo nakon rođenja. Otada njena zbirka neprestano raste.

"Imam ukupno devet American Girl lutaka, zahvaljujući mojoj mami, koja je izvrstan kupac," kaže Kaeli.

A njena majka dodaje:

"Sviđa mi se što lutke, na neki način, vraćaju dječju nevinost. Danas djeca prebrzo odrastaju. Lutke American Girl mojoj kćeri omogućuju da bude djevojčica ipak malo duže."

Trgovina American Girl prodaje lutke koje predstavljaju razne periode američke povijesti, kao i popratne knjige koje opisuju život svake lutke. Ova lutka, nazvana Kit Kittredge, odrastala je 1930-ih godina tijekom Velike depresije. Prodaju se i lutke koje izgledaju baš kao i kćeri kupaca, s odjećom koja odgovara njihovom ukusu.

No, to ima svoju cijenu. Sama lutka košta 100 dolara. Ako joj dodate odjeću i ostale detalje, ta će cijena brzo narasti. No, kupci u ovoj trgovini se ne žale. Michelle Saville došla je u kupovinu sa svojom majkom i bakom. Sviđa joj se povijesni aspekt lutki, ali i kvaliteta proizvoda.

"Željeli smo doseći djevojčice kojima je osam, devet ili 10 godina i poručiti im da ostanu pri onom štogod ih trenutno zanima," kaže Valerie Tripp, autorica više od 30 knjiga za American Girl. Ona kaže da jako voli pisati za osmogodišnjakinje jer većina djevojčica u toj dobi po prvi put samostalno čita.

"Mogućnost da hodate u nečijim cipelama je divno iskustvo. Kad možete čitati o nekoj djevojčici koja je živjela u drugačijem vremenu i, u neku ruku, ušetati u njen svijet, zar to nije divan način usvajanja znanja?"

Kaeli Chang obožava knjige. No, ne misli da će jednog dana kupovati lutke za svoje kćeri:

"Mislim da neću imati kćeri. Živjet ću sama i bit ću liječnica."

Dakle, ova će tvrtka jednog dana izgubiti Kaeli kao kupca, no iza nje se kriju brojne druge mlade i buduće mušterije.

XS
SM
MD
LG