Linkovi

Mektić i drugi: Tužilaštvo će ispitati 31 svjedoka i prezentovati 140 materijalnih dokaza


Arhiv - Ministar Dragan Mektić
Arhiv - Ministar Dragan Mektić

Suđenje je počelo čitanjem optužnice koja Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala sa 198.454 eura u periodu 2015–2017. godine.

Odbrane nisu iznosile uvodne riječi, ali su navele da optužnica obiluje netačnim podacima i manjkavostima, prije svega u pogledu nedostatka vještačenja.

Mektić, koji je poslanik u Parlamentu BiH, optužen je kao bivši ministar bezbjednosti BiH, Golijanin kao njegov šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu.

Tužiteljica Vedrana Mijović pročitala je optužnicu od devet tačaka. Mektić je optužen da je nakon iskazanih potreba entitetskih civilnih zaštita pokrenuo javnu nabavku opreme za vatrogasce i zaključio ugovor sa dobavljačem iz Rijeke, firmom “Teh-Projekt inžinjering” u vrijednosti od 124.000 KM.

Kako se navodi u optužnici, firma “Teh-Projekt inžinjering” je 28. juna 2017. obavijestila da nije u mogućnosti izvršiti ugovorene obaveze, nakon čega je Mektić, iako je ugovor bio ništavan zbog nedostavljenih bankarskih garancija, zaključio aneks kojim je rok isporuke produžen, te se saglasio za izmjenu specifikacije za veličinu vatrogasnih rukavica.

Prema optužnici, Mektić je pogodovao dobavljaču, kojem je uplaćeno 124.940 KM – iznos protivpravne imovinske koristi koji je ostvarila firma.

“Koristeći poziciju ministra, nabavio je opremu suprotnu potrebama, pa su umjesto čizama isporučeni opasači i metlice koje se ne koriste 30 godina. Umjesto vatrogasnih, isporučene su industrijske kacige”, kazala je Mijović.

Agiću i Garapliji na teret je stavljeno da su iskoristili položaj članova odbora projektnog tima i angažovali spoljne saradnike, inače zaposlene u INZA-i, kojima su u 2015. i 2016. isplaćivane mjesečne naknade od 1.200 do 2.060 KM.

Kako se navodi, iako je bilo predviđeno da poslove obavljaju u Ministarstvu, oni su nastavili raditi u INZA-i. Prema optužnici, angažovani saradnici su isplaćene naknade predavali u INZA-u, a sebi su zadržali deset procenata.

“Ovi ugovori su bili fiktivni, a neki su napravljeni retroaktivno… Novac su podizali i sebi zadržali deset procenata, a ostalo predavali u Garaplijinu firmu. Na taj način Garaplija i Agić izvukli su 35.341 KM”, kazala je Mijović.

U optužnici stoji da je kasnije jedna saradnica, koju je poznavao Golijanin, na njegov prijedlog angažovana u ovom projektu, a da je poslije favorizovanjem dobila i stalno zaposlenje.

Ministarstvo je, prema optužnici, angažovalo firme Golijanove supruge i njihovog kuma, sa kojima je sklopljeno više ugovora za štampanje brošura, letaka, kalendara i drugog materijala. Kako se navodi, Golijanin je od službenika Ministarstva tražio da od firmi zatraži ponude za obavljanje tih poslova.

Agić i Garaplija se terete i da su favorizovali firmu “Revizor” koja je obavila reviziju poslovanja u okviru projekta, kao i za procedure prilikom izbora trenera i edukatora, prilikom čega su povrijeđena prava drugih ponuđača.

Ugovore o angažovanju saradnika i dodjeli poslova, prema optužnici, potpisivao je Mektić. On se tereti i za još neka angažovanja direktnim sporazumom.

Agiću je na teret stavljeno i da je izvršio diskriminaciju na osnovu spolova, jer je od jedne zaposlenice Ministarstva bezbjednosti, koja je radila na ugovor o djelu, tražio seksualni odnos dok su u maju 2015. bili na službenom putu u Crnoj Gori. Prema optužnici, ona je to odbila, a on joj je sutradan rekao da razmisli, spominjući njen radni angažman.

Mijović je kazala da za dokazivanje navoda optužnice planira uložiti 140 materijalnih dokaza i saslušati 31 svjedoka.

Ona je navela da su sporne nabavke i ugovori finansirani iz sredstava “projekta odnosno budžeta”.

Optuženi Mektić je kazao da je razumio optužnicu, ali da smatra je puna neistina, manipulacija i neznanja.

Za razliku od njega, njegova braniteljica Senka Nožica je rekla da nije razumjela optužnicu. Ukazala je da ne postoji finansijsko vještačenje i da ne vidi u kojem je iznosu pribavljena protivpravna imovinska korist.

Prema njenim riječima, nelogično je da se kaže da je neko, ko je isporučio robu, stekao protivpravnu imovinsku korist.

“Branit ćemo se kako možemo, a čini mi se da ćemo lako… Voljela bih da učestvujem u nekom pravom procesu korupcije na kojem insistira EU”, kazala je Nožica.

Golijaninova Odbrana istakla je da ništa od navoda iz optužnice ne stoji, dok je Agićeva braniteljica Nina Karačić navela da je njen branjenik naročito uznemiren tačkom u vezi sa seksualnim uznemiravanjem.

Ona je rekla da se taj događaj nije desio i da je Agić bio samo jedan dan u Crnoj Gori, te da uopšte nije boravio u hotelu.

I Garaplijina Odbrana je najavila da će pobijati sve navode i da postoji niz nezakonito prikupljenih dokaza.

Saslušanje prvog svjedoka najavljeno je za 18. juni.

XS
SM
MD
LG