Linkovi

Almiru Čehajiću Batku određen pritvor


Almir Čehajić Batko
Almir Čehajić Batko

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Almiru Čehajiću Batku zbog sumnje da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona maraka, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat osumnjičenog, Omar Mehmedbašić.

„Kao razlog za određivanje pritvora Kantonalni sud u Sarajevu je naveo mogućnost ponavljanja krivičnog djela, dok je tačka b, koja navodi da bi osumnjičeni na slobodi mogao utjecati na svjedoke, odbijena“, izjavio je Mehmedbašić za RSE.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Almiru Čehajiću Batku, uhapšenom u akciji Network zbog sumnje da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona maraka.

Iz Kantonalnog suda za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo zatražila pritvor zbog opasnosti da bi osumnjičeni na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze ili ponovo počiniti krivično djelo za koje je osumnjičen.

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je Kantonalnom Sudu na odlučivanje.

Drugi osumnjičeni Davor Gaj ispitan je u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i u toku dana bit će predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva KS-a.

Davor Gaj saslušan u SIPA-i
Davor Gaj saslušan u SIPA-i

U akciji kodnog naziva "Network" koja je 20. oktobra provedena pod nadzorom Tužilaštva KS izvršeni su pretresi na četiri lokacija i izuzeta određena dokumentacija, te kako je istakla glasnogovornica Tužiteljstva KS, ona će poslužiti u daljnjem krivičnom postupku.

Advokat Omar Mehmedbašić, koji zastupa Almira Čehajića Batka je nakon privođenja u SIPA-i za RSE rekao da je Čehajića prijavilo "sedam nezadovoljnih ljudi koji žele da im se vrati novac koji su dali za transplantaciju, ali da je taj novac trenutno upotrijebljen za druge bolesnike".

Mehmedbašić navodi kako tog novca sada nema, ali kaže da te osobe nisu na redu za operacije.

"E sada je tu taj procijep što je on uplaćivao pare za druge pacijente, dok su ovi na čekanju. I oni su tražili sad povrat i zbog toga je Batko pritvoren. On nije zaradio nikakav novac", kaže Mehmedbašić i dodaje kako je Čehajić medijska ličnost i da se "ovo dobro zakuhalo i zapetljalo".

Almir Čehajić Batko je poznati bh. televizijski i radijski voditelj, glumac amater i humanitarni radnik iz Sarajeva.

Čehajić je osnivač i direktor Nevladine organizacije "Otvorena mreža" koja se bavi humanitarnim radom, a osnovano je s ciljem kako bi se pomoglo porodicama oboljelih i da skupe neophodan novac za liječenje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG