Linkovi

Dokumentarni film "Moje dijete" ruši barijere homoseksualnosti u Turskoj, a i dalje


Istospolni odnosi su legalni u Turskoj iako homoseksualnost i dalje predstavlja tabu temu u konzervativnom, mahom muslimanskom, društvu. Zločini iz mržnje nisu ništa neobično, a počinitelji su često članovi obitelji. No, turski dokumentarac “Moje dijete” prenosi jednu drugačiju priču – o skupini roditelja koji nastoje promijeniti shvaćanja i pružaju solidarnost i potporu LGBT osobama.

Prikazivanje filma “Moje dijete”, upriličeno na gala večeri u Istanbulu, privuklo je brojnu publiku.

Film prenosi priču o grupi zvanoj Listag, roditeljskoj skupini za pružanje potpore LBGT djeci - lezbijkama, homoseksualcima, biseksualnim i transrodnim osobama. Članovi skupine pomažu drugim roditeljima da prihvate seksualnu orijentaciju njihove djece i da se nose s izazovima i predrasudama društva.

Redatelj Can Candan izražava nadu da će film pomoći u mijenjanju tradicionalnih stavova prema LGBT osobama.

“Želimo unijeti promjenu u društvo. Osjećamo da bismo ovim filmom to mogli postići, prenosimo priču roditelja LGBT osoba široj javnosti.”

Vodeći turski list stavio je film na svoju naslovnicu, s pozitivnim osvrtom na angažman roditelja. Turski su mediji više navikli da izvještavaju o napadima, čak ubojstvima, koja izvršavaju roditelji ili članovi obitelji.

Ali tursko se društvo izgleda mijenja. Prošle godine, u Istanbulu je održan 20. Gay Pride Day, Pride manifestacija koja je privukla rekordno sudjelovanje od više tisuća.

U lipnju, glavna oporbena stranka pozvala je dvije žene iz skupine Listag da govore pred parlamentarnom komisijom.

Jedna od njih - Sule Ceylan – kaže kako vjeruje da Turska ide u pravom smjeru.

“Stvari se definitivno mijenjaju. Otišle smo u parlament kao dvije majke i ostavile ih zatečenima. Pokazali su veliko zanimanje za nas. Vidjeli su da ta djeca ne dolaze od nekuda iz svemira, da nisu nekakvi čudaci, nakaze, da imaju majke, obitelji. Bili su impresionirani. Toliko se ljudi okupilo danas, uzbuđena sam zbog ovakvog odaziva. Vjerujem da će biti još dobroga i lijepoga.”

U dupkom punoj kino dvorani film je naišao na vrlo dobar prijem. Opće je mišljenje da film ističe važan rad i zauzimanje roditelja. “Film nije aktivistički nego obiteljski. Radi se o roditeljima tih osoba, koje roditelji vole, za koje su spremni i umrijeti, čine sve što mogu za svoju djecu i u tome su vrlo hrabri,” riječi su jedne žene iz publike.

Dokumentarac se prikazuje širom Turske, a posebna je projekcija organizirana i u Armeniji te u Ramallah, na palestinskom teritoriju. Redatelj filma i roditelji nadaju se da će se barijere nastaviti rušiti ne samo u Turskoj, već na cijelom tom području.
XS
SM
MD
LG