Linkovi

Erdoan se sastaje s čelnicima Švedske i Finske prije samita NATO-a


FILE - An official adjusts the Turkish flag prior to a media conference of Turkey's President Recep Tayyip Erdogan at a NATO summit in Brussels, June 14, 2021.
FILE - An official adjusts the Turkish flag prior to a media conference of Turkey's President Recep Tayyip Erdogan at a NATO summit in Brussels, June 14, 2021.

Turski predsjednik Tayyip Erdoan prisustvovat će u utorak rundi razgovora s čelnicima Švedske i Finske, kao i NATO-a uoči summita u Madridu, izjavio je u nedjelju glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Ali kandidature su naišle na protivljenje Turske, koja je ljuta zbog, kako kaže, potpore Helsinkija i Stockholma kurdskim militantima i embarga na oružje Ankari.

Obraćajući se televizijskoj kući Haberturk, Kalin je rekao da će on i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal također prisustvovati rundi razgovora sa švedskim i finskim izaslanstvima u Bruxellesu u ponedjeljak.

"U Madridu će se održati četverosmjerni summit na razini čelnika u Madridu na zahtjev glavnog tajnika NATO-a uz prisustvo našeg predsjednika", rekao je.

Kalin je rekao da Erdoan prisustvuje pregovorima sa Švedskom, Finskom i NATO-om u utorak "što ne znači da ćemo napraviti korak unatrag od svoje pozicije".

"Doveli smo pregovore do određene tačke. Ovdje nije moguće napraviti korak unatrag", rekao je također o predstojećim razgovorima.

Kalin je rekao da su se Turska i nordijske zemlje uglavnom složile oko pitanja i da će biti u boljoj poziciji u Madridu - ako se o njima dogovore tokom razgovora u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG