Linkovi

Turska: Rusija i Ukrajina približavaju se sporazumu o "kritičnim" pitanjima


Arhiva - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, turski Melvut Čavušolu i ukrajinski Dmitro Kueba na čelu delegacija tokom mirovnih pregovora u Antaliji, Turska, 10. marta 2022.
Arhiva - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, turski Melvut Čavušolu i ukrajinski Dmitro Kueba na čelu delegacija tokom mirovnih pregovora u Antaliji, Turska, 10. marta 2022.

Turski ministar spoljnih poslova rekao je u intervjuu objavljenom u nedelju da se Rusija i Ukrajina približavaju sporazumu o "kritičnim" pitanjima i da se nada prekidu vatre ako dvije strane ne odustanu od napretka koji je do sada postignut.

Ruske snage izvršile su invaziju na Ukrajinu 24. februara. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je ruske akcije "specijalnom operacijom" koja ima za cilj demilitarizaciju Ukrajine i čišćenje od onoga što on smatra opasnim nacionalistima. Ukrajina i Zapad kažu da je Putin pokrenuo agresivni rat izbora.

Ministri spoljnih poslova Sergej Lavrov iz Rusije i Dmitro Kuleba iz Ukrajine sastali su se ranije ovog mjeseca u turskom ljetovalištu Antaliji, a prisustvovao je i turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušolu. Razgovori nisu dali konkretne rezultate.

Ali Čavušolu, koji je prošle nedelje takođe otputovao u Rusiju i Ukrajinu na razgovore sa Lavrovom i Kulebom, rekao je turskom dnevniku Hurijet da je došlo do "zbližavanja stavova obje strane o važnim temama, kritičnim temama".

"Možemo reći da se nadamo prekidu vatre ako strane ne odstupe korak unazad od sadašnjih pozicija", rekao je on, ne razrađujući pitanja.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin, govoreći za televiziju Al Jazeera, rekao je da su dvije strane sve bliže oko četiri ključna pitanja. On je naveo ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne ambicija da uđe u NATO, demilitarizaciju, ono što Rusija naziva "denacifikacijom" i zaštitu ruskog jezika u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad su odbacili rusko spominjanje "neonacista" u demokratski izabranom rukovodstvu Ukrajine kao neosnovanu propagandu, a Kalin je rekao da su takve reference uvredljive za Kijev.

Kijev i Moskva su izvijestili o izvesnom napretku u pregovorima prošle nedelje ka političkoj formuli koja bi garantovala bezbjednost Ukrajine, a da je zadrži van NATO-a, iako su obje strane optužile drugu za razvlačenje stvari.

Kalin je rekao da do trajnog prekida vatre može doći samo putem sastanka Putina i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog. Ali on je rekao da Putin smatra da stavovi o "strateškim pitanjima" Krima i Donbasa nisu dovoljno bliski za sastanak.

Rusija je anektirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine, dok su te godine dio istočnog industrijskog regiona Donbasa zauzele separatističke snage koje podržava Rusija.

Članica NATO-a Turska dijeli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom u Crnom moru, ima dobre odnose sa obje zemlje i ponudila je da posreduje između njih.

Izrazila je podršku Ukrajini, ali se i protivila dalekosežnim zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog invazije.

Dok uspostavlja bliske veze sa Rusijom u oblasti energetike, odbrane i trgovine i u velikoj mjeri se oslanja na ruske turiste, Turska je prodala bespilotne letjelice Ukrajini, što je naljutilo Moskvu.

Turska se takođe protivi ruskoj politici u Siriji i Libiji, kao i moskovskoj aneksiji Krima.

Predsjednik Tajip Erdogan je više puta rekao da Turska neće napustiti svoje odnose sa Rusijom ili Ukrajinom, rekavši da je sposobnost Ankare da razgovara sa objema stranama prednost.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG