Linkovi

Mariupolj: Uništena jedna od najvećih evropskih željezara


The Azovstal metallurgical plant is seen on the outskirts of the eastern Ukrainian city of Mariupol, March 7, 2021.
The Azovstal metallurgical plant is seen on the outskirts of the eastern Ukrainian city of Mariupol, March 7, 2021.

Jedna od najvećih europskih željezara i čeličana, Azovstal, teško je oštećena dok su ruske snage opsjedale ukrajinski lučki grad Mariupolj, rekli su dužnosnici u nedjelju.

"Jedna od najvećih metalurških tvornica u Europi je uništena. Ekonomski gubici za Ukrajinu su ogromni. Okoliš je devastiran", tvitala je ukrajinska zastupnica Lesia Vasylenko.

Vasylenko je objavila video eksplozija na industrijskoj lokaciji, s debelim stupovima sivog i crnog dima koji se dižu iz zgrada.

Jedan od njezinih kolega, Serhiy Taruta, napisao je na Facebooku da su ruske snage "praktički uništile tvornicu".

"Vratit ćemo se u grad, obnoviti poduzeće i oživjeti ga", napisao je glavni direktor Azovstala Enver Tskitishvili u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, ne precizirajući razmjer štete.

Rekao je da je 24. februara, kada je invazija počela, tvornica poduzela mjere za smanjenje štete po okoliš u slučaju udara.

"Baterije u koks pećnicama više ne predstavljaju opasnost za živote stanovnika", napisao je. "Također smo ispravno zaustavili visoke peći."

Azovstal je dio grupe Metinvest, koju kontrolira najbogatiji čovjek Ukrajine Rinat Ahmetov.

Smatran promoskovskim prije početka rata, Ahmetov je od tada optužio ruske trupe za "zločine protiv čovječnosti nad Ukrajincima".

XS
SM
MD
LG