Linkovi

Turska: Nezavisni mediji na udaru vlasti zbog izvještavanja o zemljotresu


Posljedice zemljotresa u Turskoj
Posljedice zemljotresa u Turskoj

Grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su da se nezavisni mediji u Turskoj suočavaju sa novčanim kaznama i hapšenjima zbog kritičkog izvještavanja u vezi sa postupcima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon razornih zemljotresa u februaru.

Kako kažu, uvjereni su da postoji direktna veza sa predstojećim predsjedničkim izborima u maju.

Lokalni mediji, poput Jin Newsa, neumorno su izvještavali o zemljotresima koji su pogodili Tursku - navodeći, između ostalog, i sporije reakcije turskih vlasti i hitnih službi. Tvrde da je takvo izvještavanje privuklo neželjenu pažnju policije.

Sema Caglar, novinarka Jin Newsa, kaže da su im oduzete novinarske legitimacije, a da su ih zatim odveli u policijsku stanicu.

"Držali su nas tamo 3 do 4 sata i pitali zašto ste došli u zonu potresa", rekla je ona.

Grupe za ljudska prava saopštile su da je nekoliko novinara uhapšeno, dok im je oprema zaplijenjena ili čak uništena. Vlada tvrdi da ne vrši odmazdu protiv medija, navodeći da su slučajevi zlostavljanja novinara posljedica teških uslova rada pojedinih policajaca.

Međutim, nezavisne televizijske stanice kao što je Halk TV, koje su kritički izvještavale o reakciji nadležnih – bile su meta oštrih kazni i privremenih zabrana emitovanja, usljed tvrdnji da su podsticale govor mržnje.

“U Turskoj, više od 90 odsto medija je pod kontrolom vlade. Znali smo da će nas kažnjavati - jer smo davali glas narodu i preživjelima zemljotresa", istakla je Bengu Sap Babaeker, direktorica Halk Newsa.

Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su kažnjavanje medija.

Erol Onderoglu iz organizacije Reporteri bez granica naglasio je da su te kazne usmjerene na glavne televizijske stanice, pred predstojeće izbore, koji bi trebalo da se održe 14. maja.

Tužioci u Turskoj su počeli da primjenjuju nove zakone kojima se kriminalizuje navodno dezinformisanje putem društvenih medija. Za to je, prema novim propisima, predviđena zatvorska kazna.

Sema Caglar misli da pritisak vlade na novinare neće popustiti i da će biti još teže tokom izbornog procesa.

I dok je broj žrtava zemljotresa premašio 50 hiljada, dok su milioni ostali bez domova - analitičari smatraju da će turske vlasti pokušati da kontrolišu ili ublaže medijsku kritičku oštricu u vezi sa reagovanjem vlasti na razorne potrese i njihove posljedice.

XS
SM
MD
LG