Linkovi

Tursko tužilaštvo naredilo hapšenje više od 500 osoba


Policajci u sudnicu sprovode 497 optuženika u Sincanu, u blizini glavnog grada Ankare, u srijedu, 7. aprila 2021. godine.
Policajci u sudnicu sprovode 497 optuženika u Sincanu, u blizini glavnog grada Ankare, u srijedu, 7. aprila 2021. godine.

Tursko tužilaštvo naredilo je u ponedeljak, 26. aprila, hapšenje 532 osobe osumnjičene da su povezane sa imamom Fetulahom Gulenom, kojeg Ankara optužuje da stoji iza pokušaja vojnog udara 2016. godine, javila je agencija Reuters pozivajući se na državnu novinsku agenciju Anadoliju.

Među osumnjičenima je 459 aktivnih vojnih lica.

Istraga se provodi u svih 62 turske provincije u okviru akcije protiv Gulenove mreže.

Više od 350 ljudi ubijeno je tokom pokušaja vojnog udara. Gulen, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, odbacuje sve optužbe da je umiješan u pokušaj svrgavanja vlasti.

Anadolija navodi da je tužilaštvo u Istanbulu naredilo hapšenje 258 osuminjčenih, među kojima su četiri pukovnika, jedan potpukovnik, devet majora i 24 kapetana.

Tužilaštvo u Izmiru, na zapadu zemlje, naredilo je hapšenje 274 osobe, većinom aktivnih vojnih lica.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG