Linkovi

Turska kritikovala potencijalno izraelsko širenje rata na region


Dim se nadvija tokom izraelskog bombardovanja sela Khiam u južnom Libanu u blizini granice sa Izraelom 26. juna 2024.
Dim se nadvija tokom izraelskog bombardovanja sela Khiam u južnom Libanu u blizini granice sa Izraelom 26. juna 2024.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je ono što je u srijedu rekao da su planovi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "proširi rat" iz Gaze na region.

"Izrael sada cilja na Liban i vidimo da zapadne sile iza kulisa tapšu Izrael po leđima i čak ga podržavaju", rekao je Erdogan poslanicima.

Netanyahu je rekao da će se "intenzivna faza" borbi protiv Hamasa u Gazi uskoro završiti i da će se izraelske snage prerasporediti na sjevernu granicu gdje Izrael i militantna grupa Hezbolah sa sjedištem u Libanu mjesecima razmjenjuju vatru. Netanyahu je ovu promjenu smatrao defanzivnom.

Američki zvaničnici ove sedmice su izrazili vlastito protivljenje, upozoravajući Izrael na poteze koji bi mogli proširiti sukob.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu da bi pojačan sukob između Izraela i Hezbolaha mogao izazvati regionalni rat. Austin je pozvao na diplomatsko rješenje dok je bio domaćin razgovora s Gallantom u utorak.

"Još jedan rat između Izraela i Hezbolaha lako bi mogao postati regionalni rat, sa strašnim posljedicama po Bliski istok", rekao je Austin. "Diplomatija je daleko najbolji način da se spriječi veća eskalacija."

Gallant je, govoreći prije sastanka s Austinom, rekao: "Blisko sarađujemo na postizanju sporazuma, ali također moramo razgovarati o spremnosti za svaki mogući scenario."

Izraelska vojska saopštila je prošle sedmice da ima "odobrene i potvrđene" planove za borbu protiv Hezbolaha.

Američki državni sekretar Antony Blinken također je pozvao Izrael da izbjegava eskalaciju u Libanu kada se sastao s Gallantom u ponedjeljak.

Izrael i Hezbolah su posljednji put vodili veliki rat 2006. godine kada je prekogranični napad Hezbolaha izazvao 34-dnevne borbe koje su uzele težak danak u Libanu, posebno u južnom regionu zemlje.

Gallant se također sastao sa šefom CIA-e Billom Burnsom, ključnim američkim zvaničnikom u pregovorima o oslobađanju talaca koje drži Hamas.

Rat u Gazi potaknut je napadom Hamasa na Izrael u kojem je, prema izraelskim zvaničnicima, ubijeno 1.200 ljudi, a doveo je do uzimanja oko 250 ljudi za taoce. Izraelska kontraofanziva u Gazi je ubila više od 37.600 Palestinaca, uglavnom civila, ali uključujući hiljade boraca, prema Ministarstvu zdravlja u Gazi.

Neke informacije za ovu priču dali su Associated Press, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG