Linkovi

Turska policija uhapsila izraelskog fudbalera za izazivanje mržnje, zbog solidarnosti sa taocima Gaze


Na fotografiji koju je snimila i objavila turska novinska agencija DHA (Demiroren News Agency) vidi se izraelski napadač Antalyaspora Sagiv Jehezkel kako pokazuje zavoj na svom zglobu s natpisom "100 dana. 07/10" nakon što je postigao gol u Antaliji 14. januara 2024. godine.
Na fotografiji koju je snimila i objavila turska novinska agencija DHA (Demiroren News Agency) vidi se izraelski napadač Antalyaspora Sagiv Jehezkel kako pokazuje zavoj na svom zglobu s natpisom "100 dana. 07/10" nakon što je postigao gol u Antaliji 14. januara 2024. godine.

Turske vlasti optužile su u ponedjeljak izraelskog fudbalera Sagiva Jehezkela za izazivanje mržnje nakon što je izrazio solidarnost s ljudima koje je militantna organizacija Hamas drži kao taoce tokom utakmice vrhunske lige. Pušten je iz pritvora do suđenja.

Igrač Antalyaspora priveden je na ispitivanje kasno u nedjelju nakon što je pokazao zavoj na svom zglobu s riječima "100 dana 7.10" - u odnosu na 7. oktobar, dan kada je Hamas napao Izrael i oteo taoce - pored Davidove zvijezde.

Ovaj 28-godišnji izraelski državljanin rekao je policiji da jednostavno poziva na prekid rata.

Ministar pravde Yilmaz Tunc rekao je kasno u nedjelju da je Jehezkel pod istragom zbog "otvorenog poticanja javnosti na mržnju i neprijateljstvo".

Tunc je u izjavi objavljenoj na X tvrdio da je Jehezkel učinio "ružan gest u znak podrške izraelskom masakru u Gazi".

Taj gest je ocijenjen kao provokativan u Turskoj gdje postoji široko protivljenje izraelskim vojnim akcijama u Gazi i ogromna podrška Palestincima.

Antalyaspor je suspendovao Jehezkela iz tima i objavio da razgovara sa advokatima kluba o mogućnosti raskida njegovog ugovora.

Očekuje se da će se igrač vratiti u Izrael kasnije tokom dana privatnim avionom zajedno sa članovima svoje porodice, javila je privatna televizija NTV.

Tokom ispitivanja u policiji, igrač je negirao optužbe da je učestvovao u provokativnom činu, prenijela je privatna novinska agencija DHA.

"Ja nisam za rat", rekao je policiji DHA. „Želim da se ovaj 100-dnevni proces privede kraju. Želim da se rat završi.”

Jehezkel je nastavio: „Nikada se od mog dolaska nisam bavio nečim vezanim za politiku. Nikada nisam nikoga omalovažio od dana kada sam stigao. Ono na šta sam želio skrenuti pažnju je potreba za okončanjem rata.”

Turski fudbalski savez osudio je, kako je rekao, gest koji je "uznemiravao savjest" turske javnosti.

Jehezkelovo pritvaranje je u međuvremenu izazvalo bijes u Izraelu.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz pozvao je međunarodnu zajednicu i sportske grupe da preduzmu korake protiv Turske i njene "političke upotrebe nasilja i prijetnji sportistima".

“Ko uhapsi fudbalera zbog solidarnosti sa 136 zarobljenika koji su više od 100 dana sa teroristima ubilačke terorističke organizacije, predstavlja kulturu ubistva i mržnje”, rekao je.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant nazvao je Jehezkelovo pritvaranje "skandaloznim".

"U svojim akcijama Turska služi kao Hamasova izvršna ruka", napisao je na X, nekadašnjem Twitteru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG