Linkovi

SAD oborile protivbrodsku krstareću raketu iz područja pod kontrolom Hutija


Huti borci i pristalice plemena drže svoje vatreno oružje tokom protesta protiv nedavnih napada pod vodstvom SAD-a na ciljeve Hutija, u blizini Sane
Huti borci i pristalice plemena drže svoje vatreno oružje tokom protesta protiv nedavnih napada pod vodstvom SAD-a na ciljeve Hutija, u blizini Sane

Američki borbeni avioni oborili su protivbrodsku krstareću raketu ispaljenu iz militantnih područja Hutija u Jemenu, na američki razarač koji je djelovao u južnom Crvenom moru, saopštila je američka vojska u nedjelju.

Presretanje u zraku posljednji je incident u Crvenom moru gdje Hutiji napadaju međunarodne brodove u, kako kažu, kampanji podrške Palestincima pod opsadom izraelskih snaga u Gazi.

Uslijedio niz američkih i britanskih zračnih napada na ciljeve Hutija u Jemenu koji su izazvali prijetnje "snažnim" odgovorom milicije koju podržava Iran.

U posljednjem incidentu nije bilo povrijeđenih ili prijavljenih šteta, prema američkoj Centralnoj komandi (CENTCOM), koja je objavila vijest u izjavi objavljenoj na platformi društvenih medija X.

CENTCOM je rekao da je projektil oboren u blizini jemenskog lučkog grada Hodeide.

Ranije u nedjelju, Hutiji su se žalili da su američki avioni primijećeni kako lete u blizini jemenskog vazdušnog prostora i obalnih područja.

Glasnogovornik Hutija Mohammed Abdulsalam opisao je aktivnost "neprijateljskih" aviona kao očito kršenje nacionalnog suvereniteta.

Reuters nije mogao odmah da utvrdi da li su incidenti bili jedan te isti. CENTCOM nije odmah odgovorio na e-mail tražeći dodatne detalje o presretnuću.

Kriza na Crvenom moru pojačala je zabrinutost zbog šireg sukoba na Bliskom istoku izvan Gaze, koju Izrael pretvara u ruševine, kako kaže, u kampanji za uništenje palestinske militantne grupe Hamas, koja vlada pojasom i, poput Hutija, podržava Teheran.

Takođe u nedjelju, propalestinski aktivisti protestirali su pred kapijama RAF Akrotirija na Kipru, ljuti što je britanska baza korištena kao lansirna platforma za napade na Hutije.

"Ovdje smo jer osuđujemo saučesništvo vlade Ujedinjenog Kraljevstva i korištenje kiparske zemlje za svoju agendu za podršku Izraelu u napadu na Gazu", rekla je Natalia Olivia iz kiparske organizacije Ujedinjeni za Palestinu.
Protest kod kapija RAF Akrotirija, britanske baze na Kipru, kojaje služila za pokretanje napada na miliciju Huti u Jemenu.
Protest kod kapija RAF Akrotirija, britanske baze na Kipru, kojaje služila za pokretanje napada na miliciju Huti u Jemenu.
  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG