Linkovi

Turska: 304 osobe uhapšene zbog sumnje na povezanost s Islamskom državom


Ilustracija
Ilustracija

Turske vlasti uhapsile su 304 osobe za koje se sumnja da su povezane s militantnom grupom Islamska država u operacijama u 32 provincije, izjavio je u petak ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya.

Većina osumnjičenih privedena je u tri najveća turska grada Ankari, Istanbulu i Izmiru, rekao je Yerlikaya na platformi za društvene poruke X. On je rekao da je operacija "Operacija Heroji-34" izvedena istovremeno širom zemlje.

"Nećemo dozvoliti da bilo koji terorist otvori oči, zbog mira i jedinstva našeg naroda. Nastavićemo našu borbu uz intenzivne napore naših snaga sigurnosti", rekao je on, dijeleći snimke operacija na kojima se vidi kako policija ulazi u stanove i zgrade i uvlačenje osumnjičenih u vozila.

Islamska država je kontrolisala jednu trećinu Iraka i Sirije na vrhuncu 2014. godine.

Izvela je brojne napade širom Turske, uključujući i noćni klub u Istanbulu 1. januara 2017. godine, u kojima je ubijeno 39 osoba.

Vlasti su pojačale operacije protiv Islamske države i kurdskih militanata posljednjih sedmica, nakon što su kurdski militanti detonirali bombu u blizini vladinih zgrada u Ankari 1. oktobra.

Turska redovno provodi operacije kod kuće i u sjevernom Iraku protiv Kurdistanske radničke partije (PKK), koju smatra terorističkom organizacijom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG