Linkovi

Tužilaštvo BiH: Krivične prijave zbog paradiranja četnika


Bosnia and Herzegovina -- A procession of chetniks (chetnik, Dragoljub Draza Mihailovic, Serbian, Bosnian) from Serbia and Bosnia in Bosnian town of Visegrad, March 10, 2019.
Bosnia and Herzegovina -- A procession of chetniks (chetnik, Dragoljub Draza Mihailovic, Serbian, Bosnian) from Serbia and Bosnia in Bosnian town of Visegrad, March 10, 2019.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na temelju medijskih natpisa, kao i dostavljenih prijava formiralo predmet koji se odnosi na događaje koji su se zbili u nedjelju u Višegradu odnosno u vezi sa okupljanjem i postrojavanjem pripadnika Ravnogorskog pokreta.

"Prijave se odnose na kazneno djelo-izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz članka 145. KZ BiH", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlada Kantona Sarajevo na elektronskoj sjednici u ponedjeljak je donijela odluku da se Tužilaštvu BiH preda krivična prijava protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta Višegrad kao organizatora obilježavanja godišnjice hapšenja Dragoljuba Draže Mihailovića.

U nedjelju je održan najavljeni skup pripadnika Ravnogorskog pokreta, simpatizera ratnog zločinca i pripadnika četnikog pokreta Draže Mihailovića na godišnjicu njegovog hapšenja.

Tom prilikom u Višegradu su se mogle čuti poruke i pjesme koje su, nesumnjivo, u domenu govora mržnje, pozivanja na nasilje i istrebljivanje nesrpskog stanovništva.

Skup je održan na području gdje su u Drugom svjetskom ratu, ali i posljednjem ratu '90-ih godina, vršeni strašni ratni zločini, silovanja, ubistva i mučenja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG