Linkovi

Država dozvoljava postrojavanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu


Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.
Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.

Crne vojne uniforme, prateća ikonografija i muzika uznemirili su danas Bošnjake, povratnike na području općine Višegrad. Ravnogorski četnički pokret obilježio je u ovome gradu na Drini 73. godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića, četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata.

Bošnjaci u Podrinju su uznemireni, kažu naši sagovornici te ističu kako nadležne institucije i međunarodna zajednica iz godine u godinu dozvoljavaju propuste i veličanje zločina i zločinaca na području Višegrada, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Još jednom omogućeno veličanje četničke ideologije u Višegradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

„Nakon skoro 30 godina od kraja rata u Bosni i Hercegovini i strašnih zločina na području Višegrada, svake godine Ravnogorski pokret vrši postrojavanje. Predstavnici vlasti, a prvi ministar sigurnosti BIH Dragan Mektić, šuti i bilo šta da kažem, je suvišno. Bruka i sramota je da se četnicima dozvoljava postrojavaju i nije mi jasno kako im na granici sa Srbijom dozvole da uđu. Šokirana sam, a isto tako i naši članovi. Zamjeram što se jedana takav sraman čin ne zabrani jer se on održava na cijelu državu. Svi mi jako dobro znamo ko je bio Draža Mihailović – zločinci se vraćaju na mjesto zločina, tj. na Most Mehmed-paše Sokolovića“, kaže predsjednica Udruženja „Višegrad 92“ Hedija Kasapović te dodaje kako predstavnici vlasti nešto moraju poduzeti.

Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.
Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.

Okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta još jednom je pokazalo i predstavilo negiranje Bosne i Hercegovine te veličanje Draže Mihailovića, odgovornog za veliki broj zločina nad nesrpskim stanovništvom, što je najviše potresno Bošnjacima, povratnicima u Višegrad.

Nakon okupljanje pristalica četničkog pokreta na Trgu palih boraca u Višegradu, položeno je cvijeće na spomenik četnikom generalu.

"Okupljamo se svake godine kako bismo dali parastos komandantu jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću. On je čovjek koji je svoj život posvetio slobodi srpskoga naroda, razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora i komunista", rekao je danas predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević.

Sve ovo dodatno je uznemirilo Bošnjake s područja cijeloga Podrinja, a predsjednica Udruženja „Žena žrtava rata“ Bakira Hasečić kaže da se presuđeni četnik već nekoliko godina, što smatra propustom državnih institucija.

„Žalosno je i tužno znajući šta se desilo u Višegradu, a i ja sam žrtva. Ispred istog tog trga gdje je jutros počelo okupljanje Ravnogorskog pokreta, počela su ubistva, odvođenje žena na silovanje i danas se to zove Trg palih srpskih boraca. Pitam se da li mi uopće kontrolišemo granice sa Srbijom, kako četnici pređu granice i prenesu sve uniforme koje su nosili i u ratnom periodu. Sada sam gledala fotografije sa četničkim glavama i pitam se gdje je državni ministar sigurnosti Dragan Mektić, zašto sada ne digne glavu i ne poduzme nešto protiv četničkih hordi u Višegradu. Razgovarala sam s nekoliko mještana, Srba iz Višegrada, koji kažu da se groze na današnju pojavu i okupljanje. Niko ne treba da se oglavaša već da uradi konkretan potez, a ne da nam ponovo prijete“, smatra Hasečić.

Pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta danas nije bilo samo s područja BiH, već i iz Srbije. Autobusima i vozilima su došli iz Srbije, najviše iz Čačka, Ivanice, Užica i drugih mjesta u Srbiji. Bošnjaci iz Višegrada su uznemireni i osjećaju nelagodu, ističe predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad i predsjednik Općinskog vijeća Skupštine opštine Višegrad Bilal Memišević.

U razgovoru za Glas Amerike Memišević kaže da danas kao i prethodnih godina povratnici na prostor općine Višegrad osjećaju nelagodu.

„Ovo danas su loše poruke naspram onoga što se iz Srbije i entiteta Republika Srpska punih usta govori, a to su suživot, razumijevanje i tolerancija. Danas su povratnici Bošnjaci na prostoru Višegrada osjetili veliku nelagodu jer su se sureli sa zastavama, ikonografijom i idelogijom koja je u proljeće 1992. godine na ovim prostorima žarila, palila, progonila, silovala i činila sve moguće zločine koje zdrav razum ne može pojmiti, a kamoli prihvatiti. Današnje okupljanje ljude je podsjetilo na stradanje i zločinekoji su se dogodili u Višegradu, posebno na zločine na Mostu Mehmed-paše Sokolovića, u hotelu Vilina vlas, u staroj zgradi MUP-a, ulici Pionirska i zločine na Bikavcu, tj. žive lomače. Sve se to desilo pod zastavama i uniformama koje su se jutros mogle vidjeti u Višegradu. Dva ili tri puta sam rekao riječ 'nelagoda', ne strah, ali nelagoda postoji. Mi smo svoji na svome, znamo šta su naša prava, ali negodujemo jer država, međunarodna zajednica i cijeli svijet ne poduzimaju što je potrebno, kada je riječ o četničkoj ideologiji na prostoru Balkana proteklh 200 godina. To je ideologija koja je proizvela“, ističe Bilal Memišević te kaže kako prenosi utiske svih Bošnjaka sa ovih prostora.

Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.
Ravnogorski četnički pokret, Višegrad, 10. mart 2019.

Naši sagovornici smatraju kako Sud BiH treba osuditi sva moguća zla koja su nastala na ovim prostorima i to, kako napominje, ne samo pojedince, već sve koji pripadaju istoj ili sličnoj ideologiji.

Dodaju kako je današnja poruka iz Višegrada da nikada problem nisu pojedinci već ideologija koje, prema njihovom mišljenju, i danas živi. Zbog radikalnih stavova i istupa, Ravnogorski pokret je na popisu ekstremističkih organizacija koje Ministarstvo sigurnosti BiH smatra izrazito opasnima po državu.

Državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas nije bio dostupan za komentare i mišljenje o postrojavanju Pokreta u Višegradu, a u prošlogodišnjoj izjavi za Radio Slobodnu Europu, Mektić je rekao „da država nema mehanizma da djeluje sve dok se okupljeni dobro ponašaju i dok se ne naruši sigurnost građana ili ne ugrozi nečija sigurnost“.

XS
SM
MD
LG