Linkovi

Tužba protiv republikanskog kongresmena zbog "napada" na krivični proces protiv Trumpa


ARHIVA - Republikanski kongresmen iz Ohaja i predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za pravosuđe Džim Džordan (Foto: AP/Carolyn Kaster)
ARHIVA - Republikanski kongresmen iz Ohaja i predsjedavajući Odbora Predstavničkog doma za pravosuđe Džim Džordan (Foto: AP/Carolyn Kaster)

Okružni tužilac Menhetna Alvin Breg u utorak je podnio tužbu protiv republikanskog člana Predstavničkog doma Džima Džordana da bi zaustavio, kako je naveo, "neustavan napad" na krivični proces protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Njujorku.

Breg, tužilac u Trampovom slučaju, optužio je Džordana za "kampanju zastrašivanja i napada" zbog podizanja optužnice protiv Trumpa.

Kongres nema validnu zakonsku svrhu da vodi široku kampanju maltretiranja u znak odmazde zbog istrage okružnog tužioca i krivičnog gonjenja gospodina Trumpa u okviru njujorških zakona", navodi se u tužbi i ističe da Ustav ne daje ovlaštenja Kongresu da "nadgleda, a kamoli remeti krivična pitanja koja potpadaju pod državne zakone".

Džordan je na tužbu odgovorio na Twitteru.

"Prvo optuže predsjednika bez počinjenog krivičnog djela. Zatim tuže da blokiraju kongresni nadzor kada postavljamo pitanja o federalnim sredstvima za koja kažu da su koristili da to urade", naveo je Džordan.

Cilj federalne tužbe je da se blokira obavezujući poziv koji je upućen Marku Pomerancu, bivšem tužiocu koji je prethodno vodio istragu okružnog tužilaštva o Trampu.

U pozivu, koji je prošle nedelje izdao Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma - čiji je Džordan predsjedavajući - od Pomeranca se traži da svjedoči pred tim odborom u okviru istrage o načinu na koji Breg vodi proces protiv Trumpa.

Trump se prošle nedelje izjasnio da nije kriv po optužbama, koje je podigla Bregova kancelarija, za falsifikovanje poslovnih dokumenata da bi uoči izbora 2016. godine sakrio isplate porno glumici kako bi šutila o aferi sa njim.

Breg, demokrata, optužio je republikance u Kongresu za "napad" na državni krivični proces.

"Članovi Kongresa ne mogu da preuzimaju suverena ovlaštenja Njujorka za svoje ili političke ciljeve gospodina Trumpa", napisala je Bregova kancelarija u tužbi i optužila Džordana da traži izgovor da "dovuče gospodina Pomeranca u Washington radi osvetničkog političkog cirkusa".

Odbor je takođe tražio dokumenta i svjedočenje Brega i njegove kancelarije, što je okružni tužilac odbio.

Tramp i republikanci smatraju da je optužnica, koja sadrži 34. tačke, politički motivisana. Riječ je o prvom krivičnom gonjenju jednog američkog predsjednika u istoriji.

Brega u tužbi zastupa Teodor Bautros, poznati advokat koji je takođe zastupao Trampovu nećaku Meri Trump u njenim pravnim sporovima sa bivšim predsjednikom. Slučaj je dodijeljen okružnoj sutkinji koju je imenovao Trump.

Odbor za pravosuđe bi takođe trebalo da održi pretres na Menhetnu o kriminalu u Njujorku i, kako je saopšteno, Bregovoj politici koja je "za kriminal, a protiv žrtava".

Iz kancelarije okružnog tužioca je međutim saopšteno da statistike pokazuju da je nasilni kriminal u padu na Menhetnu od kako je Breg preuzeo položaj u januaru 2022. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG