Linkovi

Trump traži ukidanje sredstava za FBI i Sekretarijat za pravosuđe


Trump u svojoj vili u Mar-a-Lagu, 4. april 2023.
Trump u svojoj vili u Mar-a-Lagu, 4. april 2023.

Bivši predsjednik Donald Trump pozvao je svoje kolege republikance u Kongresu da smanje sredstva iz budžeta za Sekretarijat za pravosuđe i FBI, nakon što se u New Yorku izjasnio da nije kriv za 34 krivična djela falsifikovanja poslovnih dokumenata.

Trump, koji se kandidovao za republikansku nominaciju 2024. godine, cilja na organe federalne vlasti, iako je optužnicu protiv njega podigao okružni tužilac na Manhattanu.

Ali, Sekretarijat za pravosuđe vodi istragu o povjerljivim dokumentima pronađenim u Trumpovoj vili u Mar-a-Lagu, i nadzire istragu o pokušaju Trumpa da izmeni rezultate izbora u Georgiji 2020.

"Republikanci u Kongresu treba da ukinu finansiranje za Sekretarijat za pravosuđe i FBI dok se ne opamete", napisao je Trump na svojoj društvenoj mreži Istina.

Malo je vjerovatno da će Kongres poslušati Trumpov predlog, pošto demokrate kontrolišu Senat, a republikanci predvode Predstavnički dom.

To bi također bio oštar zaokret za republikance, koji su u prošlosti podržavali snažno finansiranje organa reda i kritikovali prijedloge ljevičara da se ukinu sredstva lokalnim policijskim upravama.

FBI je deo Sekretarijata za pravosuđe, čijeg je aktuelnog direktora Christpohera Wrayja imenovao Trump, pošto je otpustio prethodnog šefa Jamesa Comeyja 2017. godine.

Trump je podržao povećanje potrošnje za taj Sekretarijat dok je bio predsjednik - budžet je tokom tog perioda povećan za 4% na 38,7 milijardi dolara, pokazuju podaci Bijele kuće.

FBI je odbio da komentariše Trumpove izjave, kao i Sekretarijat za pravosuđe.

Trump je u utorak pred sudom negirao da je kriv za 34 tačke optužnice, kojima ga tužilaštvo na Manhattanu tereti da je falsifikovao poslovna dokumenta kako bi prikrio uplatu dvjema ženama da, tokom kampanje 2016, ne izlaze u javnost sa pričama o aferama sa bivšim predsednikom.

Tužioci su rekli da isplate porno glumici Stormy Daniels i bivšoj Playboy zečici Karen McDougal predstavljaju pokušaj da se prikrije kršenje izbornog zakona.

Trump se godinama žalio da su ga organi reda na federalnom i državnom nivou targetirali u političke svrhe, a republikanci u Kongresu su istraživali da li su pravosudni organi upotrijebljeni kao političko oružje. Za to optužuju njujorškog tužioca Alana Bragga.

Optužnica ili čak pravosnažna osuđujuća presuda ne sprječavaju nekoga da se kandiduje za predsjednika.

Istraživanja javnog mnijjenja pokazuju da je Trump favorit za predsjedničku nominaciju republikanaca 2024.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG