Linkovi

Tržište rada u Americi i dalje je snažno, pokazuju najnoviji podaci


Zaposlenik radi na solarnom panelu u fabrici Hanwha Qcells Solar 16. oktobra 2023. u Daltonu, Georgia.
Zaposlenik radi na solarnom panelu u fabrici Hanwha Qcells Solar 16. oktobra 2023. u Daltonu, Georgia.

Poslodavci su u septembru objavili oglase za 9,6 miliona radnih mjesta, u odnosu na 9,5 miliona u augustu, što je znak da je američko tržište rada i dalje snažno čak i dok Federalne rezerve SAD pokušavaju da ohlade ekonomiju.

Otpuštanja su pala, a broj Amerikanaca koji su napustili posao - znak povjerenja da mogu da nađu bolju platu negdje drugdje - bio je praktično nepromijenjen.

Septembarska otvaranja radnih mjesta su pad sa rekordnih 12 miliona u martu 2022, ali su i dalje visoka po historijskim standardima. Prije 2021. godine - kada je američka ekonomija počela da raste nakon pandemije Covida-19 - broj otvorenih radnih mjesta na mjesečnom nivou nikada nije bio veći od osam miliona.

Nezaposlenost je u septembru iznosila 3,8 odsto, što je samo nekoliko koraka iznad poluvjekovnog minimuma.

Predstavnici Federalnih rezervi (FED) bi željeli da se tržište rada "ohladi". Oni se brinu da snažno zapošljavanje vrši pritisak na poslodavce da povećaju plate - i pokušaju da prenesu veće troškove zajedno sa povećanjem cijena koje podstiče inflaciju.

FED je podigao referentnu kamatnu stopu 11 puta od marta 2022. u nastojanju da obuzda inflaciju koja je dostigla najviši nivo od četiri decenije u 2022.

U septembru su potrošačke cijene porasle za 3,7 odsto u odnosu na godinu ranije. To je ipak za 9,1 odsto manje u odnosu na maksimum zabilježen u junu prošle godine, ali je i dalje iznad cilja FED-a, koji iznosi dva posto.

Kombinacija čvrste tendencije zapošljavanja, zdravog ekonomskog rasta i usporavanja inflacije podigla je nadu da će FED moći da izvede "meko" slijetanje - podizanje stopa dovoljno da obuhvati povećanje cijena bez odvođenja privrede u recesiju.

Očekuje se da će Centralna banka kasnije u sredu objaviti da će ostaviti nepromijenjenu referentnu stopu, dok čeka da procijeni posljedice svojih ranijih povećanja kamatnih stopa.

U petak Ministarstvo rada objavljuje izvještaj o poslovima za oktobar. Prognostičari koje je anketirala kompanija za podatke FactSet očekuju da su poslodavci u SAD prošlog mjeseca dodali 189.000 radnih mjesta i da je stopa nezaposlenosti ostala na 3,8 odsto.

XS
SM
MD
LG