Linkovi

Trupe predvođene Rusijom povlače se iz Kazahstana


Vojna vozila ruskih mirovnih snaga parkirana da bi se ukrcala u ruske vojne avione na u Rusiji da bi u letjeli za Kazahstan, 6. januar 2022.
Vojna vozila ruskih mirovnih snaga parkirana da bi se ukrcala u ruske vojne avione na u Rusiji da bi u letjeli za Kazahstan, 6. januar 2022.

Više od 2.000 vojnika iz Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) predvođene Rusijom počeli su da se povlače iz Kazahstana u četvrtak, saopštila je zvanična Moskva, nakon što je pozvana da pomogne u stabilizaciji centralnoazijske nacije zbog nemira izazvanih povećanjem cijene goriva u kojima je poginulo 164 lica, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Jedinice mirovnih snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) su ispunile postavljene zadatke i počele da pripremaju vojnu i tehničku opremu za utovar u avione ruskog vazduhoplovstva radi povratka u stalnu bazu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

ODKB - savez koji se sastoji od Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Jermenije i Tadžikistana - saopštio je 12. januara da bi povlačenje trebalo da traje oko 10 dana.

Protesti izazvani povećanjem cijene goriva prerasli su u nerede tokom kojih su se snage bezbjednosti i demonstranti sukobljavali na ulicama širom Kazahstana.

Predsjednik Kasim-Žomart Tokajev okrivio je za nemire „teroriste” podržane iz inostranstva, proglasio je vanredno stanje i zatražio je 5. januara pomoć od ODKB-a. Tokajev je u utorak proglasio misiju ODKB-a završenom.

Kazahstanske vlasti su saopštile da je u nemirima ubijeno 164 lica, ali se vjeruje da ima još stradalih.

Vlasti u Almatiju su u četvrtak saopštile da su pritvorile još skoro 2.000 ljudi zbog njihove navodne umiješanosti u nemire i pljačku.

U Almatiju, najvećem kazahstanskom gradu koji je najteže pogođen nemirima, aerodrom je obnovljen za saobraćaj u četvrtak ujutro, nedjelju dana nakon što su demonstranti upali na njega i nakratko zauzeli.

Ruska agencija Interfaks javila je i da su snage bezbjednosti očistile trg ispred gradske kuće, u kojoj je izbio požar, otvarajući ga za pješake i automobilski saobraćaj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG